Τουρκικές εκλογές στην σκιά των βομβών

Τουρκικές εκλογές στην σκιά των βομβών

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή, 56.632.889 Τούρκοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν την σύνθεση της νέας τουρκικής βουλής. 2.867.658 είναι οι ψηφοφόροι του εξωτερικού. Για αυτούς η εκλογική διαδικασία έχει ήδη λήξει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μόλις γύρω το 35% των ψηφοφόρων του εξωτερικού συμμετείχε στις κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2015 λαμβάνουν χώρα στην σκιά των βομβιστικών επιθέσεων και των αιματηρών συγκρούσεων. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα τέσσερα μεγάλα πολιτικά κόμματα δέχθηκαν εκατοντάδες επιθέσεις. Ρεκόρ επιθέσεων δέχθηκε το νέο αστέρι της τουρκικής πολιτικής, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΗDP). Τους τελευταίους μήνες, οι συγκεντρώσεις του κόμματος σε διάφορες τουρκικές πόλεις, τα εκλογικά κέντρα και τα στελέχη του δέχθηκαν επιθέσεις από εξαγριωμένους εθνικιστές.

Οι επιθέσεις κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου. Πρώτα ήρθε η προσπάθεια του λιντσαρίσματος των οπαδών του κόμματος από εξαγριωμένα πλήθη στο Ερζουρούμ. Στην συνέχεια, στέλεχος του κόμματος βασανίστηκε και τουφεκίστηκε στο Μπίνγκιουλ. Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής, η μεγάλη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ βάφτηκε από αίμα. Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», η διπλή βομβιστική επίθεση άφησε πίσω της 4 νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες. Η κατάσταση των 21 τραυματιών είναι σοβαρή.

Η πολιτική ένταση και η βία ρίχνει φως στην σημασία που φέρουν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής για την ίδια την Τουρκία καθώς και για την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, η 7η Ιουνίου περνά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία ως ένα ορόσημο, το οποίο καθορίζει την πορεία των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, η τουρκική κοινωνία συζητά την αρχή του τέλους της μακρόχρονης διακυβέρνησης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση και κυρίως η ανερχόμενη δύναμη της τουρκικής πολιτικής σκηνής, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο εμπνέεται από το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζεται από τους Κούρδους και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της χώρας, στοχεύει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη εξουσία του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερτνογάν και της παράταξης του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και έρευνες δείχνουν ότι η πρωτιά του ΑΚΡ στις σημερινές εκλογές είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, με βάση το υφιστάμενο τουρκικό εκλογικό σύστημα, μεγάλη σημασία φέρουν τα ποσοστά, τα οποία θα εξασφαλίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το HDP. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν στο ΑΚΡ ένα ποσοστό της τάξεως του 39-43%. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΑΚΡ είχε εξασφαλίσει το 49% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 26-28%. Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο ενδέχεται να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως 16-17%. Στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο HDP, το οποίο δίνει αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο του 10%, το οποίο πρέπει να ξεπεράσουν τα τουρκικά κόμματα για να εισέλθουν στην εθνοσυνέλευση. Σε περίπτωση που το HDP κατορθώσει να υπερνικήσει αυτό το εμπόδιο, η πλειοψηφία των εδρών του ΑΚΡ στην νέα βουλή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, το ΑΚΡ ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα και από την δεξιά πτέρυγα της κομματικής του βάσης. Δυο μικρά συντηρητικά κόμματα, το Κόμμα Ευτυχίας και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατεβαίνουν με κοινή λίστα στις εκλογές. Η συγκεκριμένη συμμαχία δεν αναμένεται να καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10%. Ωστόσο, η απώλεια ενός ποσοστού της τάξεως του 2-3% θα είχε βαρύ κόστος για το ΑΚΡ, το οποίο το βράδυ της Κυριακής ενδέχεται να δίνει αγώνα δρόμου για να κρατήσει την απόλυτη πλειοψηφία και να αποφύγει την ανάγκη σύναψης συμμαχιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 συμμετέχουν και μικρότεροι σχηματισμοί. Το Κόμμα Πατρίδα, υποστηρίζεται από πρώην στελέχη των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και τις εθνικιστικές-κεμαλιστικές μερίδες της τουρκικής κοινωνίας. Το Κίνημα Γκιουλέν κατεβαίνει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψήφιους και το νεοϊδρυθέν Κόμμα Κέντρου. Η τουρκική Χεζμπολλάχ κατεβαίνει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψήφιους κυρίως στις κουρδικές επαρχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή