Κάμερον: «Παρερμηνεύτηκαν» τα σχόλια περί παραίτησης υπουργών που θα ταχθούν υπέρ ενός Brexit

Κάμερον: «Παρερμηνεύτηκαν» τα σχόλια περί παραίτησης υπουργών που θα ταχθούν υπέρ ενός Brexit

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε σήμερα ότι έχει παρεξηγηθεί και ότι παρερμηνεύτηκαν τα σχόλια που έκανε υπονοώντας ότι θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους όσοι υπουργοί της κυβέρνησής του σχεδιάζουν να καλέσουν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ πριν προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ενωση, επικρίνεται σφοδρά από τον βρετανικό Τύπο που τον κατηγορεί ότι έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό.

«Για μένα είναι σαφές πως αυτά που είπα παρερμηνεύτηκαν», δήλωσε ο Κάμερον από τη Γερμανία, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η προειδοποίησή του προς τους υπουργού αφορά μόνο την περίοδο της επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει αν οι υπουργοί θα μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα στο ίδιο το δημοψήφισμα, κάτι που την Κυριακή φάνηκε ότι το είχε αποκλείσει.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με βρετανικά μέσα ο Κάμερον προειδοποίησε τους υπουργούς του την Κυριακή ότι θα πρέπει να ταχθούν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση του.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά από σημάδια «επανάστασης» που διαπίστωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στο εσωτερικό της συντηρητικής του παράταξης εν αναμονή του επικείμενου δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε. 

«Αν θέλετε να αποτελείτε μέρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να υποστηρίξετε την ιδέα ότι έχουμε δεσμευθεί σε μία διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει του δημοψηφίσματος και ότι θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Κάμερον και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη ως προς το θέμα αυτό. Η πολιτική μας είναι σαφής: να επαναδιαπραγματευθούμε, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος της Βρετανίας και να αγωνιστούμε στη συνέχεια ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην  Ε.Ε.».

Αν και τάσσεται εκ των προτέρων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον φαίνεται πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του. Στην ομάδα, που αποκαλείται «Συντηρητικοί για τη Βρετανία», περιλαμβάνονται τουλάχιστον 50 συντηρητικοί βουλευτές που καλούν για την έξοδο από την ΕΕ, αν δεν εξασφαλιστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο επαναπατρισμός ορισμένων εξουσιών στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή