Εποχή πολιτικών συμμαχιών στην Ισπανία

Εποχή πολιτικών συμμαχιών στην Ισπανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΒΙΛΛΗ. Η εποχή των συμμαχιών των κατεστημένων κομμάτων με τους νέους παίκτες εγκαινιάστηκε χθες στην Ανδαλουσία, με τη συμφωνία για στήριξη των Giudadanos (Θιουδαδάνος) προς την επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Σουζάνα Ντίας. Ανάλογες συμμαχίες «ψήνονται» στην περιφέρεια της Μαδρίτης, όπου οι Θιουδαδάνος ετοιμάζονται να στηρίξουν τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος αλλά και στον δήμο της Μαδρίτης, όπου οι σοσιαλιστές πρόκειται να στηρίξουν την επικεφαλής του Podemos.

Εξω από την ισπανική πρωτεύουσα, ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και Podemos μπορεί να οδηγήσει σε συγκυβέρνηση σε έξι ή επτά από τις 13 περιφέρειες, όπου έγιναν εκλογές τον περασμένο μήνα. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τον επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, για να συζητήσουν τις συμμαχίες αυτές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος υπέστη δεινή ήττα στις περιφερειακές εκλογές, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κεντροδεξιού Θιουδαδάνος, Αλμπέρ Ριβέρα.

Ο σχηματισμός τοπικών συμμαχιών ανά την ισπανική επικράτεια παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Στην Ανδαλουσία, το Podemos αρνήθηκε τελικά να στηρίξει την εκλογή της σοσιαλίστριας Ντίας, καθώς έκρινε ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι που είχε θέσει. Αντιθέτως, συμμαχώντας από τη μία με την Κεντροαριστερά στην Ανδαλουσία και από την άλλη με την Κεντροδεξιά στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, το Θιουδαδάνος κινδυνεύει να προξενήσει σύγχυση στους υποστηρικτές του, αλλά φτιάχνει προφίλ κόμματος που προκρίνει την κυβερνητική σταθερότητα.

Το Θιουδαδάνος δεν θα λάβει μέρος στις τοπικές αυτές κυβερνήσεις, αλλά θα τις στηρίζει ως κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Οπως σημειώνει η «Ελ Παΐς», το λαϊκό κόμμα έχει επιλέξει τη στρατηγική των επόμενων εβδομάδων και μηνών. «Η στρατηγική αυτή περνάει αποκλειστικά από τις επιθέσεις εναντίον του ηγέτη των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, για τον υποτιθέμενο ριζοσπαστισμό του που τον φέρνει στην αγκαλιά του Podemos». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει η Βουλή ώς τις 20/9 και να προκηρυχθούν εκλογές για τις 22 ή 29 Νοεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή