Η Ρωσία χάνει «πελάτες» αμυντικών συστημάτων

Η Ρωσία χάνει «πελάτες» αμυντικών συστημάτων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Την απομάκρυνση των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης και πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τη Μόσχα επιταχύνει το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εισαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων, το οποίο επεβλήθη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, οι εμπορικές κυρώσεις έδωσαν ώθηση σε περιορισμένης κλίμακας εσωτερική αγορά ρωσικών ανταλλακτικών που βοηθά στην αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των στρατευμάτων της Κεντρικής Ευρώπης, μέχρις ότου αυτά υιοθετήσουν ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα.

Το υπουργείο Αμυνας της Σλοβακίας, για παράδειγμα, ανέφερε πρόσφατα ότι αναγκάσθηκε να αγοράσει νέα ραντάρ, καθώς αδυνατούσε πλέον να συντηρήσει τα υπάρχοντα ρωσικά μοντέλα, τα οποία διέθετε.

Περίπτωση Βουλγαρίας

Ανάλογες αγορές υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει και η Βουλγαρία, παροπλίζοντας τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη της λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι ελλείψεις της Σόφιας ήταν τέτοιες που η βουλγαρική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ζητήσει την αρωγή των Ευρωπαίων συμμάχων της για περιπολίες του εναέριου χώρου.

Πρώην κράτη-μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία μετέχουν τώρα στις αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ, στηρίζονταν κάποτε σχεδόν αποκλειστικά στη σοβιετική αμυντική βιομηχανία. Σήμερα, οι χώρες αυτές υιοθετούν σταδιακά ευρωπαϊκά ή αμερικανικά όπλα.

Οι κυρώσεις όμως σήμαναν, επίσης, την ακύρωση συμβολαίων, οι οποίες κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στην εξαρτώμενη από την αμυντική βιομηχανία ρωσική οικονομία.

«Εάν η Σλοβακία διέθετε ανταλλακτικά για τα σοβιετικής κατασκευής ραντάρ της, η χρήση τους θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και το 2020. Η έλλειψη που παρουσιάσθηκε, όμως, μας υποχρεώνει να επισπεύσουμε τη μετάβαση σε δυτικά συστήματα», είπε χαρακτηριστικά χθες εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στην Μπρατισλάβα.

Προμηθεύεται από ΗΠΑ

Τον Απρίλιο, η Σλοβακία συμφώνησε να αγοράσει εννέα αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα Black Hawk, έναντι 261 εκατ. δολαρίων, για να αντικαταστήσει τα γερασμένα σοβιετικά Mi-17, τα ανταλλακτικά των οποίων δεν ήταν πλέον διαθέσιμα εξαιτίας των εμπορικών κυρώσεων.

Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Νικολάι Νέντσεφ, είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με εκείνα της Σλοβακίας.

«Ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 που διαθέτουμε, βρίσκεται πλέον καθηλωμένος στο έδαφος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις και οι αποστολές περιπολίας και αναχαίτισης έχουν καταστεί αδύνατες.

Αυτό πλήττει την ασφάλεια του εναέριου χώρου μας και υποχρέωσε τη Σόφια να ζητήσει τη βοήθεια των συμμάχων μας», διευκρίνισε ο κ. Νέντσεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή