Φιλοδοξίες Πούτιν εις βάρος της οικονομίας

Φιλοδοξίες Πούτιν εις βάρος της οικονομίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο, συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων τελευταίας τεχνολογίας, ενώ το ηλεκτρονικό χειριστήριο του τιμονιού δημιουργεί στον οδηγό την αίσθηση ότι παίζει ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το ρωσικό άρμα μάχης «Αρμάτα», το οποίο ο κατασκευαστής του παρουσιάζει ως ικανό να λειτουργήσει ως πλήρως ρομποτικό όχημα, αποτελεί το επιστέγασμα μεγάλου προγράμματος εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η φιλόδοξη αυτή πολιτική του προέδρου Πούτιν, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά προσκόμματα, καθώς η ρωσική οικονομία βυθίζεται υπό το βάρος των Δυτικών κυρώσεων και της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, κόστους 400 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά την αγορά 2.300 νέων αρμάτων μάχης, εκατοντάδων αεροσκαφών, πυραύλων κάθε είδους και δεκάδων πολεμικών πλοίων, εκπονήθηκε την εποχή της οικονομικής παντοδυναμίας της Ρωσίας. Παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου Πούτιν για συνέχιση του προγράμματος και το γεγονός ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός αυξήθηκε φέτος κατά 33% στα 3,3 δισ. ρούβλια (60 δισ. δολάρια), παρατηρητές εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να περιορίσει τις φιλοδοξίες του αυτές. Προοιωνίζοντας την υποχώρηση αυτή, Ρώσος υφυπουργός δήλωσε τον Μάρτιο ότι η πολεμική αεροπορία θα περιορίσει τις παραγγελίες του Τ-50, του τελευταίας τεχνολογίας μαχητικού, το οποίο αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ως αντίβαρο του αμερικανικού Raptor.

Εμπορικές κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, οι εμπορικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας πλήττουν την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας σε οπτικά συστήματα και εξαρτήματα μπαταριών για υποβρύχια. Η διάρρηξη των αμυντικών δεσμών με την Ουκρανία, τέλος, κατάφερε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στον ρωσικό στρατό, ο οποίος αγόραζε μεγάλο μέρος ανταλλακτικών και οπλικών συστημάτων από την ουκρανική αμυντική βιομηχανία. Η ειδίκευση της Ουκρανίας στην κατασκευή κινητήρων για ελικόπτερα, σημαίνει σημαντική καθυστέρηση στον εξοπλισμό του ρωσικού στρατού με τέτοια αεροσκάφη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή