Και επίσημα η υποψηφιότητα Τζεμπ Μπους

Και επίσημα η υποψηφιότητα Τζεμπ Μπους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι έτοιμοι να εκλέξουν οι Αμερικανοί έναν τρίτο Μπους στον Λευκό Οίκο; Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, φαίνεται να το πιστεύει, όπως διαμηνύει η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Ο 62χρονος πολιτικός επέλεξε για την από καιρό αναμενόμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητας το κολέγιο Μαϊάμι-Ντέιντ, ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με ισχυρή παρουσία μεταναστών στις τάξεις των σπουδαστών του. Η επιλογή ήταν ενδεικτική της προσπάθειάς του να υπερβεί την παραδοσιακή εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών, δηλαδή τη λευκή μεσαία τάξη και να απευθυνθεί στους μαύρους, τους Ισπανόφωνους και τα φτωχότερα στρώματα, τα οποία στρέφονται συνήθως προς τους Δημοκρατικούς.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε με την ομιλία του, όπου προσπάθησε να συνδυάσει τις «συντηρητικές αξίες» με την υπόσχεση ότι θα αφοσιωθεί ως πρόεδρος στην προσπάθεια «να φέρει στην πρώτη γραμμή τα πιο ευάλωτα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας». Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε πρόγραμμα για τη δημιουργία 19 εκατ. θέσεων εργασίας, μέσω μιας πολιτικής φιλικής προς την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Τζεμπ Μπους τόνισε ότι θα αγωνιστεί για «μια πιο ισχυρή θέση της Αμερικής στον κόσμο», υποστηρίζοντας ότι επί προεδρίας Ομπάμα «οι εχθροί μας δεν μας φοβούνται πλέον και οι φίλοι μας δεν μας εμπιστεύονται». Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται να έχει συναίσθηση ότι βαραίνει πάνω του η σκιά της αποτυχίας του αδελφού του, Τζορτζ Μπους, στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN τόνισε ότι «ο Τζεμπ είναι διαφορετικός από τον Τζορτζ». Σημειώνεται ότι ούτε ο αδελφός του ούτε ο πατέρας του και πρώην «πλανητάρχης», Τζορτζ Μπους, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο Τζεμπ Μπους έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον άλλους 10 υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μια σκληρή, παρατεταμένη μάχη, ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή