Φλερτάρει πλέον με θέσεις της Ακροδεξιάς ο Σαρκοζί

Φλερτάρει πλέον με θέσεις της Ακροδεξιάς ο Σαρκοζί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το χρίσμα της Κεντροδεξιάς διά της στροφής προς την Ακροδεξιά διεκδικεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί, ο οποίος δίνει εσωκομματική μάχη για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2017, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του «δικαίου του εδάφους» (jus solis).

H γαλλική ιθαγένεια αποκτάται με δύο τρόπους. Είτε όταν τουλάχιστον ένας γονέας είναι Γάλλος (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis) είτε όταν ένα παιδί ξένων, το οποίο γεννήθηκε στη Γαλλία, συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει ζήσει τουλάχιστον πέντε από τα τελευταία επτά χρόνια στη Γαλλία (jus solis, δίκαιο του εδάφους).

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε το δίκαιο του εδάφους; Αυτό το ερώτημα πρέπει σίγουρα να τεθεί», δήλωσε ο Σαρκοζί το Σάββατο, μιλώντας σε ακροατήριο νέων μελών του κόμματός του. Στη θητεία του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Συντηρητικός πολιτικός ουδέποτε αμφισβήτησε τη βασική αυτή αρχή της Γαλλικής Δημοκρατίας. «Πρόκειται για πραγματική τομή», σχολίασε η εφημερίδα «Μοντ». «Είναι μια ένδειξη της ριζοσπαστικοποίησης της ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, υπό την πίεση του Εθνικού Μετώπου. Ενώ ανέκαθεν το αρνούνταν, ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει τώρα έτοιμος να επιτεθεί σε ένα από τα θεμέλια του δημοκρατικού συμβολαίου». Ο ίδιος είπε ότι θέλει να θέσει το ζήτημα σε εσωκομματικό δημοψήφισμα ώς τα μέσα του 2016.

Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του για το ζήτημα: «Είμαι υπέρ του δικαίου του εδάφους. Θα το διατηρήσουμε. Είμαι απόλυτα συνεπής σε αυτή τη θέση, ακόμη και αν μας προξενήσει προβλήματα. Το δίκαιο του εδάφους είναι η Γαλλία», είχε πει πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012. Το 2003, ως υπουργός Εσωτερικών, είχε απορρίψει τη σχετική απαίτηση του Εθνικού Μετώπου, λέγοντας: «Με το δίκαιο του αίματος, πάντα υπάρχει αίμα που δεν είναι επαρκώς καθαρό». Τώρα, επιτελείς του υποστηρίζουν ότι «δεν πρέπει να αφεθεί το ζήτημα στην Ακροδεξιά» και ότι η απόκτηση της ιθαγένειας δεν πρέπει να είναι αυτόματη «αλλά να συνδέεται με τη θέληση αυτού που την αποκτά».

Ο αντίπαλος του Σαρκοζί για το χρίσμα της γαλλικής Κεντροδεξιάς (του κόμματος UMP που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Les Republicains ― οι Ρεπουμπλικανοί), ο πρώην πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, υπενθύμισε ότι το δίκαιο του εδάφους είναι μακρά παράδοση στη Γαλλία, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή