«Τέλος» σε πολλά βασανιστήρια έθεσε η Γερουσία

«Τέλος» σε πολλά βασανιστήρια έθεσε η Γερουσία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την απαγόρευση πολλών μορφών βασανιστηρίων, όπως ο εικονικός πνιγμός, η εντερική σίτιση, οι ψεύτικες εκτελέσεις, οι κουκούλες στους κρατουμένους και η σεξουαλική ταπείνωση, σε κάθε τομέα της αμερικανικής κυβέρνησης. Με ψήφους 78 έναντι 21, η Γερουσία συμφώνησε σε μια τροποποίηση του «νόμου για την εξουσιοδότηση στον τομέα της εθνικής άμυνας» που περιορίζει τους κανόνες κράτησης και ανάκρισης τους οποίους έχει στη διάθεσή της η αμερικανική κυβέρνηση και τους εναρμονίζει με το εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού. Η τροποποίηση εισήχθη την περασμένη εβδομάδα από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν και υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Νταϊάν Φάινσταϊν, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Η επιτροπή δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο μια έκθεση η οποία περιέγραφε τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους και τα βασανιστήρια που εφάρμοσε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στη μάχη για ειρήνη και ελευθερία πρέπει πάντα, πάντα, να είναι τόσο δίκαιες και έντιμες όσο οι στόχοι και τα ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμαστε», είπε ο Μακέιν, σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Οι εχθροί μας δρουν χωρίς συνείδηση. Εμείς δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό». Τα μέτρα προβλέπουν την επικαιροποίηση του εγχειριδίου του στρατού κάθε τρία χρόνια ώστε να συνάδει με την αμερικανική νομοθεσία και «να απηχεί τις βέλτιστες πρακτικές ανακρίσεων με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, που αποσκοπούν στην αποκόμιση αξιόπιστων και εθελοντικών καταθέσεων, χωρίς την απειλή χρήσης βίας». Σημειώνεται ότι το εγχειρίδιο δεν επιτρέπει ανακριτικές μεθόδους όπως στάσεις που δημιουργούν πίεση ή στέρηση ύπνου, που είναι «βάναυσες, απάνθρωπες ή υποτιμητικές για την αξιοπρέπεια», σύμφωνα με μια ομάδα ιατρικής δεοντολογίας που απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση Ομπάμα, ζητώντας τις προαναφερθείσες αλλαγές το 2013.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδοκίμασαν την τροποποίηση, εφόσον αφορά τη μελλοντική αποφυγή βασανιστηρίων, τα οποία είναι εκτός νόμου με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, δεν προβλέπεται η προσαγωγή υπευθύνων για βασανιστήρια μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Είναι η πρώτη ψηφοφορία της Γερουσίας για βασανιστήρια εδώ και χρόνια και είναι μια σαφής και απαραίτητη νομοθετική ανάκληση των φρικτών παραβιάσεων στις οποίες υπέπεσε η CIA», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Στίβεν Β. Χόκινς. «Χωρίς αυτήν την τροποποίηση, οι παραβιάσεις που διεπράχθησαν, όπως η εντερική σίτιση και η εικονική ταφή, θα ήταν πολύ δύσκολο να επαναληφθούν από τη CIA σε ένα κλίμα τρομοκρατικής υστερίας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μακέιν, κρατούμενος στον πόλεμο του Βιετνάμ, μίλησε στη Γερουσία λίγο προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία. «Ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι η κακοποίηση κρατουμένων δεν παρέχει καλές, αξιόπιστες πληροφορίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι αιχμάλωτοι εχθροί, προστατεύονται από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζορτζ Μπους είχε υιοθετήσει ακριβώς την αντίστροφη θέση. «Δεν είναι καιρός να εγκαταλείψουμε πρακτικές που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην εγγύηση της ασφάλειας των ΗΠΑ», είχε πει τον Μάρτιο του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή