Η κ. Ομπάμα σε ρόλο εμψυχώτριας νεαρών μεταναστριών

Η κ. Ομπάμα σε ρόλο εμψυχώτριας νεαρών μεταναστριών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Μισέλ Ομπάμα, που στεκόταν μπροστά στις συγκεντρωμένες μαθήτριες λυκείου του Λονδίνου οι οποίες είχαν επιλεγεί για να ακούσουν την ομιλία της, «αναγνώρισε τον εαυτό της» στα πρόσωπα των νεαρών κοριτσιών. «Οταν κοιτάω νέες γυναίκες, σαν κι εσάς, βλέπω τον εαυτό μου. Η διαδρομή σας είναι και η δική μου διαδρομή», είπε, ανοίγοντας την ομιλία της στο Σχολείο Θηλέων Μάλμπερι.

Η κ. Ομπάμα και οι κόρες της ταξίδεψαν στη Βρετανία για να προωθήσουν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ και βρήκαν στη Σχολή Μάλμπερι ενθουσιώδες κοινό. Η σχολή βρίσκεται στην υποβαθμισμένη συνοικία Τάουερ Χάμλετς.

Ενώ η ομάδα των κοριτσιών που αποτελούσαν το κοινό, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνες ηλικίας 11-18 ετών, παιδιά μεταναστών από το Μπανγκλαντές, δεν έμοιαζε να μοιράζεται πολλά στοιχεία με την κ. Ομπάμα, η πρώτη κυρία διηγήθηκε στιγμιότυπα από τη νεαρή της ηλικία, πείθοντας τις μαθήτριες ότι τους μοιάζει περισσότερο από ό,τι θα νόμιζαν.

Η Μισέλ Ομπάμα διηγήθηκε έτσι πώς μεγάλωσε με την πολυμελή της οικογένεια σε μικρό διαμέρισμα του Σικάγου, με ελάχιστο ιδιωτικό χώρο και ησυχία για διάβασμα. Παρά ταύτα, η σημερινή πρώτη κυρία αρίστευσε στο λύκειο, εξασφάλισε υποτροφία για το Πρίνστον και ολοκλήρωσε σπουδές νομικής, στη δυσκολότερη νομική σχολή του κόσμου, αυτή του Χάρβαρντ.

«Το γεγονός ότι ήμουν κορίτσι και μαύρη δεν βοήθησε καθόλου τα πράγματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αντιμετωπίζετε φυλετικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις από ανθρώπους που δεν βλέπουν πέρα από την ισλαμική σας μαντίλα και αρνούνται να δουν ποιες είστε πραγματικά», τόνισε η κ. Ομπάμα.

Μνημονεύοντας με σεμνότητα τον μακρύ κατάλογο των επαγγελματικών και πανεπιστημιακών της επιτευγμάτων, η κ. Ομπάμα ενθάρρυνε τα κορίτσια του Μάλμπερι να επιμείνουν και να εργασθούν σκληρά, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Τα εμπόδια για τα συγκεκριμένα κορίτσια, όμως, αφθονούν. Η αγγλική είναι η δεύτερη γλώσσα για τις περισσότερες ενώ τα χαμηλά εισοδήματα των γονέων τους υποχρεώνουν το 75% από αυτές να λαμβάνει κρατικό επίδομα σίτισης.

Σχεδόν 62 εκατ. κορίτσια σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο δεν βρίσκονται στις τάξεις τους. Πολλές από αυτές, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μένουν στο σπίτι εξαιτίας των διδάκτρων, του φόβου σεξουαλικής κακοποίησης στη διαδρομή από και προς το σχολείο και των οικιακών τους υποχρεώσεων σε πατριαρχικές κοινωνίες. Το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, από την άλλη, επιτρέπει στις γυναίκες να στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της κοινότητας.

Η κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι αν και η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δεν πρέπει να είναι εύκολη υπόθεση για όλα τα κορίτσια του Μάλμπερι, το συμφέρον των ιδίων και των οικογενειών τους επιτάσσει την παρακολούθηση των μαθημάτων και την καταβολή προσπάθειας.

Αριστες επιδόσεις

Η Σχολή Μάλμπερι διακρίνεται, άλλωστε, για το υψηλό επίπεδο φοίτησης και τα άριστα ποσοστά επιτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις στα βρετανικά πανεπιστήμια, με 80% των τελειόφοιτων κοριτσιών να εγγράφονται σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. «Με τις ικανότητες που θα έχετε αποκτήσει από το εξαιρετικό αυτό σχολείο, έχετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχετε στην πανεπιστημιακή σας σταδιοδρομία. Πρέπει τώρα να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια και να εκπληρώσετε κάθε ένα από τα όνειρά σας», κατέληξε η κ. Ομπάμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή