«Νίκησε» το Λαϊκό Κόμμα στη Δανία

«Νίκησε» το Λαϊκό Κόμμα στη Δανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Δανία, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου μπλοκ κομμάτων και παρά το γεγονός ότι το δικό του, συντηρητικό κόμμα έχασε το 25% της δύναμής του, μένοντας στο 19%. Ως μεγαλύτερο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμού με 21% αναδείχθηκε το αντιμεταναστευτικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τώρα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα λάβει μέρος στην κυβέρνηση ή αν θα προσφέρει κοινοβουλευτική υποστήριξη.

«Αυτό που είπαμε πριν από τις εκλογές θα το ακολουθήσουμε και μετά. Θα είμαστε εκεί όπου θα ασκούμε τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή. Αν αυτό είναι εντός της κυβέρνησης, τότε θα είμαστε εντός, αν είναι εκτός, τότε θα είμαστε εκτός. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς, όχι οι υπουργικές καρέκλες» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ.

«Πρέπει να δούμε τις μετακινήσεις ψηφοφόρων για να αποκτήσουμε συνολική εικόνα, αλλά φαίνεται ότι όλοι προσπάθησαν τόσο πολύ να αντιγράψουν τις πολιτικές του Δανικού Λαϊκού Κόμματος, ώστε το δικαίωσαν – και μετά οι ψηφοφόροι διάλεξαν το πρωτότυπο» ανέφερε ο πολιτικός σχολιαστής, Κάσπερ Φο Χάνσεν.

Ηττήθηκε η Τόρνιγκ Σμιτ

Η απερχόμενη πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνιγκ Σμιτ υπέβαλε χθες την παραίτηση της κυβέρνησής της στη βασίλισσα Μαγκρέτ στο παλάτι Αμάλιενμποργκ και απεχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Οι σοσιαλδημοκράτες της αύξησαν ελαφρά το ποσοστό τους, αποσπώντας 26,5%, αλλά η πρώτη θέση δεν ήταν αρκετή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένης της αδυναμίας των κυβερνητικών της εταίρων.

Στη διάρκεια της θητείας της, η Τόρνιγκ Σμιτ έφερε τη δανέζικη σοσιαλδημοκρατία προς τo κέντρο, μη διστάζοντας να πωλήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της κρατικής εταιρείας αιολικής ενέργειας Dong, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αιολικής ενέργειας στον κόσμο, στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η συμφωνία προξένησε αντιδράσεις και κόστισε στην Τόρνιγκ Σμιτ έναν κυβερνητικό εταίρο, το αριστερό κόμμα SF που αποχώρησε από την κυβέρνηση με τους έξι βουλευτές του. Η θητεία στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αποδείχθηκε επιζήμια για το SF που στις εκλογές της Κυριακής υποδιπλασίασε το ποσοστό του.

Τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν το βρετανικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ειδικά σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές για νέους μετανάστες από την Ε.Ε. «Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Βρετανίας και άλλων χωρών να διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. δεν θα γίνει κοινωνική ένωση», ανέφερε η ανακοίνωση. «Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία οι άνθρωποι θα κυκλοφορούν όπου υπάρχει ανάγκη για εργαζομένους, όχι μία Ε.Ε., στην οποία ο κόσμος πηγαίνει εκεί όπου υπάρχουν καλά κοινωνικά επιδόματα». 

«Ειδικά από την πλευρά των χρηματαγορών δεν υπάρχει διαφορά. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν την πολιτική των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών και την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ντάνσκε Μπανκ, Στιν Μπόσιαν.

«Το κόμμα της δεξιάς (Venstre) δεν κατέκτησε το αποτέλεσμα που ονειρευόμασταν, αλλά έχουμε την ευκαιρία να τεθούμε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα», είπε ο Ράσμουσεν, ο οποίος έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός. «Μας περιμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή