Διπλό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας

Διπλό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο φορές, αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε χτυπήματα, με στόχο ηγετικές φυσιογνωμίες των ενόπλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που φιλοδοξούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε δύο χώρες που βυθίζονται στο χάος και στην αναρχία: την Υεμένη και τη Λιβύη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη τον θάνατο του Νασέρ αλ Γουχαΐσι, ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, δηλώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «απομάκρυνε έναν έμπειρο τρομοκράτη από το πεδίο της μάχης και ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στο να νικήσει τις οργανώσεις που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα».

Ο Aλ Γουχαΐσι υπήρξε στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν και του διαδόχου του, Αϊμάν Aλ Ζαουάχρι. Η απώλειά του είναι σημαντική για την Αλ Κάιντα, που αυτή τη στιγμή καλείται να «ανταγωνισθεί» το «Ισλαμικό Κράτος» στην Υεμένη. Από την πλευρά της, η Αλ Κάιντα προχώρησε στην εκτέλεση δύο Σαουδαράβων την Τετάρτη στο Αντεν, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για κατασκόπους των ΗΠΑ, που κατέστησαν δυνατή την εξόντωση του υψηλόβαθμου στελέχους της.

Ανεξάρτητα από την αμερικανική επιτυχία, η προσπάθεια σύναψης μιας συμφωνίας στη Γενεύη μεταξύ των μαχητών Χούτι και της εξόριστης κυβέρνησης για την παύση των εχθροπραξιών οδηγείται σε αδιέξοδο, με τον ΥΠΕΞ της Υεμένης, Ρεγιάντ Γιασίν Αμπντουλά, να δηλώνει ότι δεν έχει σημειωθεί «καμιά πρόοδος». «Σήμερα έπρεπε να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έχουν εμφανισθεί καθόλου», είπε ο ίδιος την Τετάρτη για τους απεσταλμένους των Χούτι. Μαχητές της ομάδας είχαν νωρίτερα την ίδια μέρα ανατινάξει την οικία του Αμπντέλ-Αζίζ Τζουμπάρι, μέλους της ειρηνευτικής κυβερνητικής αποστολής στην Ελβετία. Την Πέμπτη, το κλίμα δυναμιτίσθηκε περισσότερο, καθώς καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στην αποστολή των Χούτι και σε υποστηρικτές άλλων ομάδων της Υεμένης, οι οποίοι πέταξαν στους πρώτους παπούτσια και τους αποκάλεσαν «εγκληματίες που σκοτώνουν τα παιδιά της Υεμένης» και «σκυλιά». Η επίτευξη μιας μακροχρόνιας συμφωνίας φαντάζει μακρινή. Εξάλλου, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για μία βομβιστική επίθεση στη Σαναά, με παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από το τζαμί και το πολιτικό γραφείο των Χούτι, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον πενήντα άτομα. «Οι στρατιώτες του ISIS στην Υεμένη εκδικούνται για τους μουσουλμάνους τους αποστάτες Χούτι», έγραφε η ανακοίνωση της σουνιτικής οργάνωσης.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μία συμφωνία μεταξύ της συμμαχίας που ηγούνται οι ισλαμιστές Φατζρ της Λιβύης και της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας θεωρούνται αποδοτικότερες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν, το γρηγορότερο δυνατόν, σε μία κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης και να αντιμετωπίσουν θετικά το σχέδιο που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο του Αλγερινού Μοκτάρ Μπελμοκτάρ στη Λιβύη, ενός ακόμη επιφανούς τρομοκράτη που σκοτώθηκε σε επιχείρηση αεροπορικών βομβαρδισμών του Πενταγώνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή