Επίθεση με στόχο την αφγανική Βουλή

Επίθεση με στόχο την αφγανική Βουλή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο παράτολμες επιθέσεις των Ταλιμπάν εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην Καμπούλ, με στόχο το αφγανικό Κοινοβούλιο. Σε συνδυασμό με τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη των Ταλιμπάν σε δύο περιοχές της χώρας, η εν λόγω επίθεση ενισχύει τα ερωτήματα για τη δυνατότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη απειλή, 13 έτη μετά την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος από τους Αμερικανούς και λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του βασικού όγκου των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη χώρα.

Μία γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της χθεσινής επίθεσης, ενώ τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο αστυνομικός διευθυντής Καμπούλ, Αμπντουλραχμάν Ραχίμι.

Η επίθεση ξεκίνησε αφότου ένας ισλαμιστής αντάρτης, ο οποίος επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, ανατινάχθηκε έξω από το Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, έξι σύντροφοί του οχυρώθηκαν σε παρακείμενο κτίριο, για να ακολουθήσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τουφέκια και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιστάθηκαν πεισματικά, επί δύο ώρες, πριν εξοντωθούν μέχρι τον τελευταίο άνδρα από τον κυβερνητικό στρατό. Τη στιγμή που άρχισε η επίθεση, στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο Μασούμ Στανικζάι, υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας και υποψήφιος για το νευραλγικό αυτό αξίωμα. Στα δραματικά βίντεο των τηλεοπτικών δικτύων ακούγεται ένας τρομερός κρότος τη στιγμή της έκρηξης. Ακολουθεί πανδαιμόνιο και κραυγές πανικόβλητων βουλευτών, ενώ ο πρόεδρος του σώματος, Αμπντούλ Ραούφ Ιμπραχίμι, κάθεται ήρεμος στο έδρανο και προσπαθεί να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι πρόκειται για «βλάβη του ηλεκτρικού δικτύου». Σε ελάχιστο χρόνο, η αίθουσα της Βουλής γέμισε σκόνη και καπνούς ενώ οι βουλευτές άρχισαν να βγαίνουν, για να απομακρυνθούν σώοι, χωρίς τραυματισμούς. Σοβαρά ερωτήματα γεννιούνται για τα μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το Κοινοβούλιο, καθώς ο βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να περάσει, με το αυτοκίνητό του, από σειρά ελέγχων ασφαλείας, πριν προκαλέσει έκρηξη. Η χθεσινή επιδρομή στην Καμπούλ αποτέλεσε άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της «θερινής επίθεσης» των Ταλιμπάν, οι οποίοι σπεύδουν να επωφεληθούν από την τήξη των πάγων στους ορεινούς όγκους της χώρας. Οι αλλεπάλληλες νίκες τους, το τελευταίο διάστημα, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση της Καμπούλ και τους δυτικούς συμμάχους της.

Την Κυριακή, εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιοχή Τσαρντάρα της επαρχίας Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Χθες, αντάρτες των Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν την περιοχή Νταστ-ι-Αρτσι, στην ίδια επαρχία, την οποία πολιορκούσαν για ημέρες. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρσουντίν Σαΐντι, είπε ότι στο πλευρό των Ταλιμπάν μάχονταν πολλοί ξένοι ισλαμιστές, με βαριά πυροβόλα. «Ζητήσαμε ενισχύσεις από την Καμπούλ, αλλά κανείς δεν έφτασε», παραπονέθηκε ο ίδιος. Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν αντεπίθεση για την ανακατάληψη των δύο περιοχών.

Τον περασμένο μήνα, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ ομάδες Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον ξενώνων οι οποίοι προορίζονταν για ξένους αξιωματούχους. Το 2013, ισλαμιστές αντάρτες είχαν πλήξει το ίδιο το προεδρικό μέγαρο ενώ και η αμερικανική πρεσβεία έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη επιθέσεις. Σε μία από αυτές, το 2011, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή