Η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες τριών Γάλλων προέδρων

Η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες τριών Γάλλων προέδρων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οξύτατη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον προκάλεσε η αποκάλυψη της ιστοσελίδας WikiLeaks ότι η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ NSA υπέκλεπτε τις τηλεπικοινωνίες τριών διαδοχικών προέδρων της Γαλλίας μεταξύ 2006 και 2012.

Η αποκάλυψη έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ των άκρως απόρρητων εγγράφων συγκαταλέγεται έκθεση της NSA με αποδέκτη την Ουάσιγκτον για μυστικές επαφές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ τον Μάιο του 2012 με στελέχη της αντιπολίτευσης του SPD στη Γερμανία, με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Η «εμμονή» της Μέρκελ

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει ότι ο κ. Ολάντ διέταξε τον τότε πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, να οργανώσει σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ολάντ με τον Ερό, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να εκφράζει παράπονα για την πλήρη έλλειψη ουσίας των επαφών που είχε μία εβδομάδα νωρίτερα με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, κατηγορώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο για «εμμονή» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και με την Ελλάδα. «Ο Ολάντ εκτιμά πως η Μέρκελ έχει σηκώσει τα χέρια με την Αθήνα και αρνείται να μετακινηθεί από την άποψή της. Αυτό κάνει τον Ολάντ να ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα και τους Ελληνες, που μπορεί να αντιδράσουν ψηφίζοντας κάποιο εξτρεμιστικό κόμμα. Μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και τον κάλεσε στο Παρίσι για συζητήσεις», αναφέρει η έκθεση της NSA από τις 22/5/2012.

Μεταξύ των άκρως απόρρητων εκθέσεων ξεχωρίζουν οι συνομιλίες του προέδρου Ζαν Σιράκ το 2006 με τη διπλωματική ομάδα της Γαλλίας στον ΟΗΕ, με στόχο την ανάδειξη του Γάλλου υποψηφίου ως υπ’ αριθμόν δύο του Οργανισμού, αλλά και η εκτίμηση των στελεχών της NSA πως ο τότε υπουργός Εξωτερικών της |

Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, «έχει την τάση να προβαίνει σε αναληθείς ή άτοπες δηλώσεις».

Το 2008, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Νικολά Σαρκοζί με συνεργάτες του εμφανίζουν τον τότε πρόεδρο σε στιγμή σπάνιας αλαζονείας, να θεωρεί τον εαυτό του ως τον μόνο ικανό να επιλύσει την οικονομική κρίση.

Το 2010, ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται να παραπονιέται για την υποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη δέσμευσή της για υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο τότε Γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Πιερ Βιμόν, αποδίδει την ολιγωρία των ΗΠΑ στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να κατασκοπεύει τη Γαλλία. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε, στο μεταξύ, χθες τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Παρίσι για να του εκφράσει την αποδοκιμασία της γαλλικής κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις, που δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο της Liberation και στην αποκαλυπτική ιστοσελίδα Mediapart.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή