ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία στο μεταναστευτικό»

«Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία στο μεταναστευτικό»

Η Ιταλία μπορεί να σώσει μόνη της τους πρόσφυγες στην Μεσόγειο, αλλά η Ευρώπη "δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της" να είναι απούσα, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η εφημερίδα "La Stampa" την Τετάρτη, παραμονή του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

"Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλία θα μπορούσε μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την επείγουσα ανάγκη. Είμαστε μια μεγάλη χώρα που δεν επιτρέπει στον εαυτό της να φτάσει στην υστερία επειδή μια χρονιά έφτασαν μερικές χιλιάδες μετανάστες περισσότεροι", γράφει ο Ρέντσι στην La Stampa.

"Αν είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε μόνοι μας, δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα αρνηθούμε να σώσουμε μια ζωή. Η ζωή αξίζει περισσότερο από μια δημοσκόπηση", σημειώνει ο Ρέντσι.

"Αν επικρατούν η αλληλεγγύη και η ευθύνη, οι λύσεις βρίσκονται. Αν αντιθέτως επικρατεί ο εγωισμός και ο φόβος, κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη και την ίδια την ιδέα της Ευρώπης", εξηγεί.

Στις 14 Ιουνίου, ο Ρέντσι είχε ήδη απειλήσει την Ευρώπη με ένα "σχέδιο Β", το οποίο δεν είχε ωστόσο διευκρινίσει ενδελεχώς, στην περίπτωση που η Ιταλία δεν υποστηριζόταν για να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων.

Σύμφωνα με την La Stampa, οι Ιταλοί και οι Βρετανοί εξετάζουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα καταυλισμοί προσφύγων στον Νίγηρα και την Τυνησία, προκειμένου να ανακόπτεται η πορεία των μεταναστών προτού εισέλθουν στην Λιβύη, η οποία επιτρέπει στους διακινητές να δρουν ελεύθερα καθώς απουσιάζει μια κρατική αρχή.