Τουρκία: Διερευνητική εντολή εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Τουρκία: Διερευνητική εντολή εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανάθεση διερευνητικής εντολής στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στις προσεχείς ημέρες, ξεκινούν, σε ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Νέα δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε, αμφισβητεί τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) των Ερντογάν-Νταβούτογλου, θα ανακτήσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ΑΚΡ αναδείχθηκε μεν πρώτη δύναμη, με ποσοστό 40,7%, απώλεσε όμως την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, καθώς περιορίστηκε σε 258 έδρες επί συνόλου 550. Δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έφεραν το ΑΚΡ να κερδίζει γύρω στο 44% και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Ωστόσο, η νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman (πρόσκειται στην ισχυρή Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν), προβλέπει ότι, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το ΑΚΡ θα λάβει 41,6%, αύξηση που δεν θα του επιτρέψει και πάλι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντως, η πλειονότητα του πληθυσμού αντιτίθεται σε νέες εκλογές και επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Το πιθανότερο σενάριο, το οποίο οδηγεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, είναι η συνεργασία του ΑΚΡ με το συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, τρίτο κόμμα στη Βουλή με 80 έδρες, όσες και το αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Το Κεμαλικό κόμμα CHP, το οποίο ασκούσε καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προηγούμενη Βουλή, ήρθε δεύτερο, με 132 έδρες.

Χθες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του επέλεξε τον Ντενίζ Μπαϊκάλ ως υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο ηλικίας 76 ετών Ντενίζ Μπαϊκάλ διετέλεσε ηγέτης του CHP μέχρι το 2010, όταν ένα σεξουαλικό σκάνδαλο τον ανάγκασε να υποβάλει την παραίτησή του. Αμέσως μετά τις εκλογές, αντιμετώπισε πολλές επικρίσεις από στελέχη του κόμματός του για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και συναντήθηκε μαζί του στο προεδρικό μέγαρο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Γεγονός παραμένει ότι ο Μπαϊκάλ έχει συμπάθειες σε μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος, καθώς του αναγνωρίζονται η μεγάλη πολιτική πείρα και η ευλυγισία. Την Τρίτη, προήδρευσε της παρθενικής συνεδρίασης του νέου κοινοβουλίου, ως ο αρχαιότερος των βουλευτών. To HDP ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, πρώην ηγετικού στελέχους του ΑΚΡ που μεταπήδησε στο φιλοκουρδικό κόμμα. Το ΑΚΡ και το ΜΗΡ δεν είχαν ανακοινώσει μέχρι χθες τους δικούς τους υποψηφίους.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz περί μυστικών επαφών μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών αξιωματούχων, με στόχο την αποκατάσταση ομαλών διπλωματικών σχέσεων. Τουρκία και Ισραήλ ήρθαν σε μετωπική ρήξη το 2010, ύστερα από τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή