Οχι σε «Ε.Ε. α λα καρτ» λέει Γαλλία σε Βρετανία

Οχι σε «Ε.Ε. α λα καρτ» λέει Γαλλία σε Βρετανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην επιδιώξει μία συμφωνία «Ε.Ε. α λα καρτ», προειδοποίησε τη Βρετανία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο BBC, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιχειρεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους που διέπουν τη σχέση της Βρετανίας με την Ενωση.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της Ε.Ε. που προτιμά και σε εκείνα που απορρίπτει. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε, επίσης, ότι η Βρετανία πρέπει να βρίσκεται στην Ε.Ε. όχι αντλώντας μόνο τα οφέλη, αλλά και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους που συνοδεύουν τη συμμετοχή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία θα σταθεί ενάντια σε μία συμφωνία που θα επιτρέπει στη Βρετανία να διαχειρίζεται διαφορετικά τους Ευρωπαίους εργαζομένους στη δική της επικράτεια.

Σημείο τριβής μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού υπήρξε και η αναταραχή στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί, απ’ όπου πολλοί πρόσφυγες αποπειράθηκαν την Τρίτη να περάσουν κρυφά στη βρετανική πλευρά του τούνελ που συνδέει τις δύο χώρες. Ο Κάμερον ανέφερε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα αυξηθούν σταδιακά. Η δήμαρχος του Καλαί επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για περιορισμένη χορήγηση χρηματοδότησης ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στο λιμάνι και εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία πρέπει να περιορίσει το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που διαθέτει και να βελτιώσει τους ελέγχους εγγράφων, ώστε να παύσει να αποτελεί πόλο έλξης παράνομων μεταναστών. «Πρέπει να συνεργαστούμε στενά, δεν υπάρχει νόημα να κατηγορεί η μία πλευρά την άλλη», απάντησε ο Κάμερον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή