Στόχος η σημαία της Συνομοσπονδίας

Στόχος η σημαία της Συνομοσπονδίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εθνικό ζήτημα έχει αναδειχθεί το αίτημα για την απομάκρυνση της σημαίας των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής από όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ την ίδια στιγμή το νομοθετικό σώμα της Νοτίου Καρολίνας ψήφισε, σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την αιματηρή ένοπλη επίθεση στην αφροαμερικανική εκκλησία Εμμανούλ, με την εντυπωσιακή πλειοψηφία 9 προς 3 την εξέταση της πιθανότητας να «κατέβει» μόνιμα η συνομοσπονδιακή σημαία από την έξοδο του πολιτειακού κοινοβουλίου.

Η σημαία των Συνομόσπονδων Πολιτειών δεν αποτελεί το μόνο κατάλοιπο της μνήμης του αμερικανικού εμφυλίου, η οποία απειλείται με κατάργηση. Σύμφωνα με τους New York Times, πολιτικοί και από τα δύο κόμματα ζήτησαν την απομάκρυνση μιας προτομής του Νέιθαν Μπέντφορντ Φόρεστ, στρατηγού κατά τον εμφύλιο πόλεμο και πρώιμου ηγέτη των Κου Κλουξ Κλαν, από το ίδιο κτίριο. Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τέρι ΜακΟλιφ διέταξε την αφαίρεση της συνομοσπονδιακής σημαίας από όλες τις πινακίδες αυτοκινήτων και το ίδιο δεσμεύθηκαν να πράξουν οι επικεφαλής στο Μέριλαντ, τη Νότια Καρολίνα και το Τενεσί. Στη Μινεσότα ακτιβιστές απαίτησαν τη μετονομασία μιας λίμνης που φέρει το όνομα του Τζον Κ. Καλχούν, του γερουσιαστή και αντιπροέδρου από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος δήλωνε υποστηρικτής της δουλείας.

«Οι πρόγονοί μας μάχονταν για να κρατήσουν υποδουλωμένους τους ανθρώπους και για να διαιωνίσουν τις απίστευτες πράξεις που λαμβάνουν χώρα όταν κάποιος κρατείται ενάντια στη θέλησή του» δήλωσε ο γερουσιαστής Πολ Θέρμοντ, Ρεπουμπλικανός, τονίζοντας ότι δεν αισθάνεται υπερήφανος για αυτή την κληρονομιά. «Είναι μία τρέλα πολιτιστικής εκκαθάρισης» σχολίασε ο Μπεν Τζόουνς, επικεφαλής των δράσεων κληρονομιάς της οργάνωσης των «Υιών Συνομοσπονδιακών Βετεράνων». «Είναι μία υστερία – εμείς θέλουμε απλώς να ανεμίσουμε τη σημαία για την οικογένειά μας και τους παππούδες μας και αυτό το πράγμα μας προσβάλει κατά βάση και ταπεινώνει τον σεβασμό που τρέφουμε για τους προγόνους μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, στον απόηχο των γεγονότων στο Τσάρλεστον, μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες κατασκευής σημαιών, όπως οι Reggie VandenBosch, Annin Flagmakers, Eder Flag Manufacturing και Dixie Flag Manufacturing, ανακοίνωσαν ότι θα πάψουν να παράγουν και να πωλούν τη συνομοσπονδιακή σημαία. Ο ιδιοκτήτης της Dixie Flag Manufacturing, Πιτ Βαν ντε Πουτ, μάλιστα ανέφερε ότι ένας πελάτης ζήτησε να αγοράσει τη μεγαλύτερη συνομοσπονδιακή σημαία που διέθετε η εταιρεία, με σκοπό να την κάψει. «Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα δείξει την υποστήριξή μας προς αυτούς που έπληξαν τα πρόσφατα γεγονότα στο Τσάρλεστον και ότι θα συμβάλει έστω και λίγο στη δημιουργία εθνικής ενότητας και ανεκτικότητας στη χώρα μας» διευκρίνισε η εταιρεία Valley Forge Flag με επίσημη ανακοίνωσή της.

Τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες σημαιών ακολούθησαν τα εμπορικά καταστήματα Wal-Mart και Sears Holdings και η ιστοσελίδα eBay, η οποία φιλοξενεί διαδικτυακά καταστήματα που ανακοίνωσαν ότι θα παύσουν να πωλούν αντικείμενα που φέρουν το συνομοσπονδιακό σύμβολο. Οι συνομοσπονδιακές σημαίες αγοράζονται κυρίως για την αναπαράσταση σκηνών από τον αμερικανικό εμφύλιο, αλλά έχουν, επίσης, καταστεί δημοφιλείς στους κύκλους των υποστηρικτών της λευκής υπεροχής.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το ερευνητικό κέντρο New America της Ουάσιγκτον, οι ρατσιστικές ή αντικυβερνητικές επιθέσεις, για τις οποίες ευθύνονται μη μουσουλμάνοι, έχουν κοστίσει τη ζωή σε διπλάσιο αριθμό ατόμων από ό,τι οι επιθέσεις εξτρεμιστών μουσουλμάνων από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή