Νέος στόχος του ISIS, η Γαλλία

Νέος στόχος του ISIS, η Γαλλία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι μήνες μετά τη φονική επιδρομή τζιχαντιστών στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στο Παρίσι, μια νέα τρομοκρατική ενέργεια αναστατώνει τη Γαλλία.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον αμερικανικής βιομηχανίας στη Νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στη Λυών, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Το πτώμα του άτυχου θύματος βρέθηκε κοντά στο εργοστάσιο, ενώ το κεφάλι του είχε τοποθετηθεί πάνω στον φράχτη. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε σημαία με αραβικές επιγραφές, κατά πάσα πιθανότητα σύμβολο των τζιχαντιστών. Στη συνέχεια πάντως προέκυψε ότι το θύμα της επίθεσης ήταν το αφεντικό του δράστη, γεγονός που περιπλέκει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, ένας ή δύο δράστες οδήγησαν με μεγάλη ταχύτητα αυτοκίνητο στην πύλη του εργοστασίου, την οποία κατέρριψαν, και στη συνέχεια εκσφενδόνισαν γκαζάκια υγραερίου, προκαλώντας έκρηξη. Το εργοστάσιο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Air Products και ασχολείται με την παραγωγή χημικών και βιομηχανικών προϊόντων. Ο αποκεφαλισμός του θύματος δεν προήλθε, όπως διευκρίνισαν οι Αρχές, από την έκρηξη. «Πρόθεση των δραστών ήταν αναμφίβολα να προκαλέσουν έκρηξη. Ηταν μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος αναχώρησε πρόωρα από τη βελγική πρωτεύουσα για να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου επρόκειτο να προεδρεύσει συνεδρίασης του Συμβουλίου Αμυνας. Από τη μακρινή Μπογκοτά της Κολομβίας, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι «η ισλαμική τρομοκρατία χτύπησε και πάλι τη Γαλλία».

Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι δράστης ήταν ο 35χρονος Γιασίν Σαλχί, τον οποίο συνέλαβαν και ανακρίνουν. Οπως δήλωσε από τον τόπο του εγκλήματος ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ο συλληφθείς είχε ανακριθεί και το 2006, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και συμμετείχε σε εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους. Αφέθηκε, ωστόσο, ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του, ενώ ώς χθες δεν είχε ποινικό μητρώο.

Η επίθεση έλαβε χώρα γύρω στις 10 π.μ., στη μικρή πόλη Σεν Κεντέν-Φαλαβιέ, στους πρόποδες των Αλπεων, στη βιομηχανική ζώνη που υπάγεται στην περιοχή Ροδανού-Αλπεων. Ολόκληρη η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναπτύχθηκαν και ελικόπτερα χτένιζαν τον χώρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις ατόμων που θα μπορούσαν να συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το συμβάν.

Οπως έγινε γνωστό, διευθυντής της εταιρείας Air Products που δέχθηκε την επίθεση είναι ο γεννημένος στο Ιράν, Αμερικανός υπήκοος, Σεϊφί Γκασεμί. Το Ιράν, μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού ακολουθεί το σιιτικό δόγμα του Ισλάμ, είναι ένας από τους πιο αδιάλλακτους εχθρούς του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, το οποίο συσπειρώνει τζιχαντιστές που ακολουθούν την πιο σκληροπυρηνική εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ. Μέχρι χθες βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε με αποστροφή τη φονική επιδρομή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής εξέφρασαν στον Φρανσουά Ολάντ την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας την ανάγκη στενότερου συντονισμού στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Η Γαλλία συμμετέχει ενεργώς, στο πλευρό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκστρατεία εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Εκατοντάδες Γάλλοι πολίτες έχουν συμμετάσχει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και πολλοί από αυτούς γύρισαν πίσω με εξτρεμιστικές ισλαμικές απόψεις. Μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Charlie Hebdo και σε εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού τον περασμένο Ιανουάριο, όπου 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους, οι Αρχές έλαβαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ η κυβέρνηση προώθησε στην Εθνοσυνέλευση την ψήφιση δρακόντειων αντιτρομοκρατικών μέτρων.

 

Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου Ολάντ λίγο πριν την εσπευσμένη αποχώρησή του από τη Σύνοδο Κορυφής:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή