Μνημείο υπέρ των ομοφυλοφίλων

Μνημείο υπέρ των ομοφυλοφίλων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορικό μνημείο ανακηρύχθηκε το μπαρ Στόουνουολ Ιν στη συνοικία Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης, σκηνικό εξέγερσης ομοφυλοφίλων το 1969 κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενόψει της παρέλασης Υπερηφάνειας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στις 2 Ιουνίου, η Επιτροπή Ιστορικών Μνημείων της Νέας Υόρκης είχε ψηφίσει υπέρ της ανάδειξης του Στόουνουολ σε μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, ενώ η ανακήρυξη επισημοποιήθηκε την Πέμπτη, ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα. Στη διαβούλευση, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, συμμετείχαν υποστηρικτές της πρότασης, ενώ ουδείς διαφώνησε με την ανακήρυξη του μπαρ σε μνημείο.

Το ιστορικό

Το Στόουνουολ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Κρίστοφερ του Βίλατζ, έγινε το επίκεντρο και σύμβολο του αγώνα των ομοφυλοφίλων κατά των διακρίσεων, όταν στις 28 Ιουνίου του 1969 οι θαμώνες του συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που πραγματοποιούσε μία ακόμη έφοδο με στόχο να εξευτελίσει τους ομοφυλόφιλους πελάτες. Κάθε Ιούνιο, πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν Παρέλαση Υπερηφάνειας προκειμένου να τιμήσουν τη γενναία αντίδραση των θαμώνων του Στόουνουολ.

Η έφοδος της αστυνομίας στις 28 Ιουνίου 1969 προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με τρεις ημέρες βίαιων ταραχών, οι οποίες συγκλόνισαν το κέντρο της Νέας Υόρκης. Η εξέγερση ήταν επακόλουθο της καταπιεστικής και ρατσιστικής στάσης της τοπικής αστυνομίας απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι διασύρονταν δημόσια, αφού συλλαμβάνονταν μέλη της για «προσβολή της δημοσίας αιδούς».

Η αστυνομία συνήθιζε να επικοινωνεί με τους γονείς των συλληφθέντων, αποκαλύπτοντας σε αυτούς τις σεξουαλικές προτιμήσεις των παιδιών τους, ενώ ρεπόρτερ σκανδαλοθηρικών φύλλων έσπευδαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των «διεστραμμένων» στις εφημερίδες τους και να απαθανατίσουν τις σκηνές των συλλήψεων.

Η εξέγερση του Στόουνουολ, όμως, έδωσε τέλος στις αμφίβολης αποτελεσματικότητας αυτές αστυνομικές τακτικές, δίνοντας το έναυσμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κινήματος απελευθέρωσης των ομοφυλοφίλων.

«Οι ταραχές ήταν πολύ βίαιες, αλλά αναγκαίες. Χαίρομαι που έζησα τις ημέρες εκείνες και είδα όσα είδα. Παλέψαμε για την ελευθερία μας και την αποκτήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο 67χρονος σήμερα Μάρτιν Μπόις, «βετεράνος» των ταραχών του Στόουνουολ, ο οποίος μαζί με παλιούς του συντρόφους της περιόδου εκείνης κάλεσε την Επιτροπή Μνημείων να ανακηρύξει και άλλα ιστορικά μνημεία του αγώνα για την ισότητα των ομοφυλοφίλων.

Ο Κόρι Τζόνσον, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, σχολίασε: «Η ιστορία απέδειξε ότι όσα διαδραματίστηκαν τον Ιούνιο του 1969 έξω από το Στόουνουολ ήταν εξίσου σημαντικά με όσα γίνονταν και μέσα στο μπαρ και οδήγησαν στην αναγνώριση των ομοφυλοφίλων ως κανονικών ανθρώπων. Η επιτροπή οφείλει τώρα να συνεχίσει την αναγνώριση της ιστορίας της μερίδας αυτής των συμπολιτών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή