Αποδοκίμασαν τον Σίνζο Αμπε

Αποδοκίμασαν τον Σίνζο Αμπε

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Αποδοκιμασίες από το πλήθος αντιμετώπισε την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, κατά την άφιξή του στη νήσο Οκινάουα για να παρακολουθήσει τις τελετές μνήμης για την 70ή επέτειο της πλέον αιματηρής μάχης του Ειρηνικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πλήθος εξέφρασε την οργή του για τη στήριξη που προσφέρει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στη διατήρηση των μεγάλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί. Αντίθετα, με επευφημίες έγινε δεκτός ο κυβερνήτης της νήσου, Τακέσι Ονάγκα, αναφερόμενος στην ομιλία του στο «βαρύ φορτίο» των αμερικανικών βάσεων, που στεγάζουν 47.000 Αμερικανούς στρατεύσιμους.

Η τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ιτομάν, το νοτιότερο άκρο της νήσου, κοντά στο σημείο όπου τουλάχιστον 2.000 τρομοκρατημένοι κάτοικοι του νησιού πήδηξαν στη θάλασσα και σε βέβαιο θάνατο από τα απόκρημνα βράχια, τον Ιούνιο του 1945, για να μην πέσουν στα χέρια των Αμερικανών εισβολέων.

Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι και 80.000 Ιάπωνες στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των 82 ημερών μαχών στο νησί το 1945. Διόλου αμελητέες δεν ήταν και οι απώλειες των Αμερικανών, που έχασαν 12.000 στρατιώτες στην κατάληψη του στρατηγικής σημασίας μικρού νησιωτικού συμπλέγματος της Οκινάουα.

Εκτός από αυτούς που αυτοκτόνησαν πηδώντας στο κενό από τους γκρεμούς κρατώντας τα παιδιά τους στην αγκαλιά τους, οι Αμερικανοί εντόπισαν χιλιάδες κατοίκους, νεκρούς στο εσωτερικό σπηλαίων, όπου κρύβονταν για να ξεφύγουν από τους εισβολείς. Οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν από άνδρες του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στρατού, με τη χρήση φλογοβόλων ή εκρηκτικών. Μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε επίσης από το αδιάκοπο σφυροκόπημα αεροπορικών βομβαρδισμών και ναυτικών πυροβόλων της αποβατικής δύναμης.

Η 87χρονη σήμερα και τότε μαθήτρια λυκείου Γιοσίκο Σιμαμπουκούρο, η οποία υπηρέτησε την εποχή εκείνη ως νοσοκόμα, λέει σήμερα ότι νιώθει τύψεις που επέζησε, όταν τόσο πολλοί φίλοι της σκοτώθηκαν. «Είχες αποδεχθεί ότι μπορεί να πέθαινες ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς επέζησα, όταν το σκέφτομαι σήμερα. Μνήμες, φόβος, θλίψη, τρόμος, όλα αυτά με κατακλύζουν, ακόμη και ύστερα από 70 χρόνια», λέει η κ. Σιμαμπουκούρο.

Η Οκινάουα υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο μέχρι την προσάρτησή της στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα.

Διαδηλώσεις και οργή

Πρόσφατη απόφαση των αμερικανικών αρχών, με τη σύμφωνη γνώμη του Τόκιο, για μεταστέγαση μεγάλης αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή έχει οξύνει τα πνεύματα, προκαλώντας διαδηλώσεις και οργή για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του εθνικιστική πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

Η κυβέρνηση Αμπε φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συνταγματικά περιορισμένη στρατιωτική της δύναμη και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη διεθνή σκηνή, απολαμβάνοντας τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή