Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου το AKP

Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου το AKP

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γιγάντια ροτόντα που απαθανατίστηκε στο καθιερωμένο ταπεινό γεύμα που διακόπτει τη νηστεία στη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι η νέα σκανδαλώδης αγορά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για (αρχιτεκτονική και διακοσμητική) αμετροέπεια. Το κόστος της τραπεζαρίας υπερβαίνει τις 330.000 ευρώ και αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο του μεγαλοϊδεατισμού του, μετά το προεδρικό μέγαρο με τα 1.150 δωμάτια. Η αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης όχι μόνο γι’ αυτό το σκάνδαλο αλλά γενικότερα για την αυταρχική πολιτική του, εκφράστηκε μέσα στην εθνοσυνέλευση, όταν τα κόμματα πλην του ΑΚΡ αρνήθηκαν να τον χειροκροτήσουν μόλις μπήκε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

«Εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο, δεν αναγνωρίζουν ούτε τον λαό. Εκείνοι που επιτίθενται στη νομιμοποίηση του προέδρου επιτίθενται επίσης στη βούληση του λαού» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του επί τη ευκαιρία του γεύματος γύρω από την πανάκριβη τραπεζαρία. Οι δημοσιογράφοι είδαν στη συγκεκριμένη αποστροφή την επιστροφή στο γνωστό στιλ οθωμανικού τύπου άσκησης της εξουσίας, το οποίο είχε εγκαταλείψει μετεκλογικά μετά το χαστούκι που δέχθηκαν το ΑΚΡ και οι φιλοδοξίες του για ενίσχυση των εξουσιών του. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα το οποίο ίδρυσε από κοινού με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ όχι μόνο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα της εθνοσυνέλευσης, που θα του επέτρεπαν να αλλάξει το Σύνταγμα και να εκχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στον εαυτό του, αλλά ούτε καν την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΡ θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο για να συγκροτήσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα προτιμούσε να ναυαγήσουν οι διερευνητικές εντολές, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και να υπάρξει συσπείρωση γύρω από το πρώτο κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν δικαιώνουν τους μύχιους πόθους του, αφού δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα είχαν περίπου την ίδια εκλογική συμπεριφορά με μια αμελητέα ενίσχυση των ποσοστών του ΑΚΡ.

Υπάρχει κι ένα σενάριο πάντως ότι το ΑΚΡ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, παρά τις σχετικές διαψεύσεις εκ μέρους στελεχών του πρώτου. Δύο ακανθώδη σημεία για να ευοδωθεί η συμμαχία παραμένουν η ειρηνευτική διαδικασία με το κουρδικό ΡΚΚ, την άμεση αναστολή της οποίας ζητούν οι εθνικιστές και οι υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του στενού κύκλου του ίδιου του Ερντογάν. Ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων θα σήμαινε πάντως οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια διαλόγου με το κουρδικό κόμμα HDP που μπήκε στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές και είναι φορέας ανανεωτικών ιδεών στην τουρκική κοινωνία, καθώς και οριστική απομάκρυνση από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή