Ανακρίσεις υπόπτων για το μακελειό στην Τυνησία

Ανακρίσεις υπόπτων για το μακελειό στην Τυνησία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αρχές της Τυνησίας ως πιθανούς συνεργούς στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε τουριστική παραλία της χώρας.

Οπως δήλωσε ο Τυνήσιος υπουργός Εσωτερικών, Χατζέμ Γκαρσάλ, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν «σημαντικό αριθμό ανθρώπων από το δίκτυο που βρίσκεται πίσω από τον τρομοκράτη που διέπραξε την επίθεση». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, επτά άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται για το μακελειό σε παραθαλάσσιο θέρετρο, στην πόλη Σους, το οποίο άφησε πίσω του 38 νεκρούς και 39 τραυματίες.

Ο δράστης της επίθεσης, ο 23χρονος φοιτητής Σεϊφεντίν Ρεζγκί, μετέφερε στην παραλία τουφέκι Καλάσνικοφ, κρυμμένο μέσα σε ομπρέλα και άρχισε να πυροβολεί, σκορπίζοντας τον θάνατο σε ανύποπτους τουρίστες, προτού σκοτωθεί και αυτός από τα πυρά αστυνομικών.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», η οργάνωση των τζιχαντιστών που έχει καταλάβει σημαντικές εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ, για να βρει μιμητές και να αποκτήσει προγεφυρώματα και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι 18 Βρετανοί έχουν ήδη πιστοποιηθεί μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης και ότι ο τελικός αριθμός των ομοεθνών του που έχασαν τη ζωή τους θα φτάσει, πιθανότατα, «περί τους 30». Το έργο της αναγνώρισης δυσχεραίνεται, καθώς τα περισσότερα θύματα δεν έφεραν αποδεικτικά έγγραφα τη στιγμή της επίθεσης, ενώ αρκετά πτώματα ήταν παραμορφωμένα. Σχετικά με τα υπόλοιπα θύματα, τρία προέρχονται από την Ιρλανδία και από ένα από Γερμανία, Βέλγιο και Πορτογαλία.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής μας υπό την πίεση της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναχαιτισθούν οι τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και να αντιμετωπισθούν οι εξτρεμιστές του Ισλάμ στην ίδια τη Βρετανία.

Η βρετανική σημαία ανέμιζε χθες μεσίστια στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ προς τιμήν των θυμάτων της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης με θύματα Βρετανούς, μετά τις τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2005, που κόστισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Οπως ανακοίνωσε ο Κάμερον, την Παρασκευή η Βρετανία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των νεκρών, με αφορμή τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την τρομοκρατική επίθεση.

Στο μεταξύ, 16 Βρετανοί ντετέκτιβ έχουν ήδη φθάσει στην Τυνησία για να συμμετάσχουν στις έρευνες και να βοηθήσουν το έργο των τοπικών διωκτικών αρχών. Αεροπλάνα της RAF επρόκειτο να μεταφέρουν χθες Βρετανούς τραυματίες από την Τύνιδα στο Λονδίνο, ενώ στρατιωτικά αεροπλάνα θα μεταφέρουν στη Βρετανία τις σορούς των νεκρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή