Συντριβή ινδονησιακού C-130 B Ηercules σε ξενοδοχείο

Συντριβή ινδονησιακού C-130 B Ηercules σε ξενοδοχείο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toυλάχιστον 141 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος της ινδονησιακής πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, λίγη ώρα αφού απογειώθηκε από αεροδρόμιο της νήσου Μεντάν της βόρειας Ινδονησίας.

Η συντριβή του μεταγωγικού C-130 B Ηercules, το οποίο πετά στους αιθέρες όλου του κόσμου επί μισό αιώνα, πρόκειται να φέρει στο προσκήνιο για μία ακόμα φορά το ομολογουμένως αρνητικό ρεκόρ πτητικής ασφάλειας των πτητικών μέσων της Ινδονησίας.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στην νήσο Μεντάν της Σουμάτρας. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι λίγο πριν από τη συντριβή του μεταγωγικού στο έδαφος πρέπει να συνέβη κάποια έκρηξη. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο συνετρίβη πάνω σε σπίτια αλλά και σε ένα ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτελούσε πτήση από την αεροπορική βάση του Μεντάν στο Τανγιούνγκ Πινάνγκ της Σουμάτρας, ενώ κάποιες πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης του είχε ζητήσει άδεια να επιστρέψει στη βάση του λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οπως αναφέρει υπάλληλος τοπικού ξενοδοχείου, το αεροπλάνο πέταξε πάνω από την περιοχή αρκετές φορές «σε πραγματικά μικρό ύψος». «Υπήρχε φωτιά και μαύρος καπνός και την τρίτη φορά που πέταξε από πάνω φαίνεται ότι προσέκρουσε στη στέγη του ξενοδοχείου και εξερράγη αμέσως» κατέληξε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η ινδονησιακή πολεμική αεροπορία έχει «χάσει» τέσσερα C-130 σε διάφορα δυστυχήματα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού και υλικών. Οπως επισημαίνει ο Γκρεγκ Ουάλντρον, ειδικός του περιοδικού Flight Global, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορεί να πιθανολογήσει οποιοσδήποτε ποια ήταν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας, Ντγουί Μπανταρμάντο, προσθέτοντας ότι τα άλλα οκτώ C 130 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία πρόκειται να καθηλωθούν στο έδαφος μέχρι να διαπιστωθεί ποια ήταν η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Σύμφωνα με γνώστες της ινδονησιακής πολιτικής σκηνής το χθεσινό δυστύχημα κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί για την άσκηση πιέσεων στον πρόεδρο, Τζόκο Ουϊντόντο για να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας.

Χαρακτηριστικά, βουλευτής που συμμετέχει στην επιτροπή άμυνας του ινδονησιακού κοινοβουλίου υποστήριζε ότι τόσο τα μεταγωγικά αεροσκάφη όσο και άλλα συστήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι παλιά και χρειάζεται να αναβαθμιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή