Ταχύτατη αύξηση ρατσιστικής βίας στη Γερμανία

Ταχύτατη αύξηση ρατσιστικής βίας στη Γερμανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Περίπου κατά 24% αυξήθηκαν τα ρατσιστικά εγκλήματα το 2014 στη Γερμανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, ενώ οι αρχές ανησυχούν για την ταχύτερη αύξηση των επεισοδίων που σχετίζονται με τους ξενώνες αιτούντων άσυλο. Η εγχώρια υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών κατέγραψε 990 περιστατικά βίαιων επιθέσεων με ακροδεξιό κίνητρο, ενώ το 2013 ήταν 801. Σε αυτά συγκαταλέγονται 512 ξενοφοβικές επιθέσεις από 473 το 2013, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός από όταν θεσπίστηκε ο συγκεκριμένος ορισμός στη γερμανική νομοθεσία το 2001.

Η υπηρεσία διατείνεται ότι τα επεισόδια ακροδεξιών επιθέσεων κατά ξενώνων για αιτούντες άσυλο τριπλασιάστηκαν πέρυσι, αφού εκτοξεύτηκαν από 55 σε 170. Τα περισσότερα παραπτώματα αφορούν καταστροφή ιδιοκτησίας ή προπαγάνδα. Οπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, τα περιστατικά εξακολουθούν να αυξάνονται με 150 να έχουν καταγραφεί μόνο στο πρώτο μισό του 2015. Η Γερμανία γνωρίζει φέτος σημαντική εισροή αιτούντων άσυλο. Πέρυσι υποδέχθηκε 200.000 αιτούντες άσυλο και φέτος αναμένεται να φιλοξενήσει 450.000.

«Το μίσος και η βία εναντίον προσφύγων και αιτούντων άσυλο είναι επαίσχυντα» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας τα ευρήματα για το 2014. Η ευρωπαϊκή οικονομική υπερδύναμη «έχει ευθύνη απέναντι σε όσους ζητούν προστασία» συμπλήρωσε.

Η μεγαλύτερη αύξηση από τη δεκαετία του ’90 και τους πολέμους στα Βαλκάνια προκάλεσε έξαρση των ρατσιστικών αισθημάτων στη Γερμανία, εξέλιξη που έγινε αισθητή με τη γιγάντωση του αντι-ισλαμικού κινήματος PEGIDA στη Δρέσδη, όπου σχεδόν κάθε Δευτέρα άρχισαν να διαδηλώνουν 25.000 άνθρωποι εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Τελευταίο κρούσμα ρατσιστικής επίθεσης ήταν η πυρπόληση ξενώνα στο Μάισεν, έξω από τη Δρέσδη, την περασμένη Κυριακή. Στο γειτονικό Φράιταλ, δεκάδες διαδηλωτές ζήτησαν να μη δημιουργηθεί το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας. Ο ντε Μεζιέρ δεν παρέλειψε πάντως να ευχαριστήσει χθες όσους Γερμανούς άοκνα και συχνά σε εθελοντική βάση βοηθούν και καλωσορίζουν πρόσφυγες. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες ενός μικρού τμήματος του πληθυσμού, η πολιτική τάξη πρέπει να ξεκινήσει διάλογο», διακήρυξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή