Στήριξη της Ε.Ε. στην Ουγγαρία για τους μετανάστες

Στήριξη της Ε.Ε. στην Ουγγαρία για τους μετανάστες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Βοήθεια στην Ουγγαρία προσέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την κατασκευή προσωρινών υποδομών για την προώθηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών, καθώς η χώρα πασχίζει να διαχειρισθεί το κύμα ξένων υπηκόων που περνά τα σύνορά της.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε, στο μεταξύ, τη στήριξη των Βρυξελλών στο σχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική ροή.

«Η Ευρώπη θα υποστηρίζει πάντα τα κράτη-μέλη στην πρώτη γραμμή. Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η χώρα δέχεται αφόρητη πίεση. Μέχρι στιγμής μιλούσαμε για την Ιταλία και την Ελλάδα. Τώρα προσθέσαμε και την Ουγγαρία» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 περισσότερους από 67.000 παράτυπους μετανάστες. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να προσφέρει 8 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βουδαπέστη. Η Κομισιόν προσέφερε επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας σημείων διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου σε αντίσκηνα, τα οποία θα διαχειρίζονται ειδικοί του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου.

Ο κ. Σιγιάρτο χαρακτήρισε «εποικοδομητικό βήμα» τις ευρωπαϊκές προτάσεις, αλλά υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία εμμένει στο σχέδιό της για κατασκευή φράκτη μήκους 175 χλμ. κατά μήκος των σερβικών συνόρων, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό ρεύμα κόστισε φέτος 56 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Ερωτηθείς για το σχέδιο κατασκευής φράκτη, που έχει εξοργίσει τη Σερβία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ενωσης έχουν την ευθύνη διαχείρισης των συνόρων του.

«Προσπαθούμε να υιοθετήσουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να στερούμε από τα κράτη-μέλη το δικαίωμα να χαράσσουν τη δική τους πολιτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων τους», είπε ο Ελληνας Επίτροπος. Φράκτες έχουν ήδη κατασκευάσει η Ελλάδα και η Βουλγαρία στα σύνορά τους με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ορμπάν στη Βουδαπέστη δέχεται ασφυκτική πίεση από την αντιμεταναστευτική ακροδεξιά του κόμματος Γιόμπικ, που απαιτεί την ανάσχεση της «μεταναστευτικής λαίλαπας» όπως χαρακτηρίζει τη ροή προσφύγων μέσω της Σερβίας στη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών, χθες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη μεταξύ υπουργών Εσωτερικών της Σερβίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των ελέγχων στις συνοριακές ζώνες Σερβίας – ΠΓΔΜ και Σερβίας – Ουγγαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή