Νέα αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών

Νέα αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση τζιχαντιστών εναντίον αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Από τον συνολικό αριθμό των νεκρών, οι 70 ήταν στρατιώτες, αστυνομικοί και κάποιοι άμαχοι, ενώ οι 38 ήταν ένοπλοι τζιχαντιστές.

Η καλά οργανωμένη επίθεση εκδηλώθηκε χθες το πρωί εναντίον 15 αστυνομικών σταθμών και στρατιωτικών φυλακίων στη χερσόνησο του Σινά, παραδοσιακό προπύργιο των ισλαμιστών στην Αίγυπτο. Βομβιστές αυτοκτονίας οδήγησαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά κατά των στόχων τους, ανοίγοντας τον δρόμο στους άλλους μαχητές της οργάνωσης «Επαρχία Σινά» που ανέλαβε την ευθύνη. Πρόκειται για αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS που ελέγχει μεγάλο μέρος συριακών και ιρακινών εδαφών.

Στη Σεΐχ Ζουεΐντ, τζιχαντιστές ανέβηκαν σε οροφές κτιρίων και εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον αστυνομικού τμήματος, το οποίο είχαν αποκλείσει προηγουμένως με νάρκες, ώστε να εμποδίσουν τη μεταφορά ενισχύσεων. Εκρήξεις ακούστηκαν και στη Ράφα, στα σύνορα του Σινά με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Οι συγκρούσεις μεταξύ αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και επιτιθέμενων κράτησαν περίπου οκτώ ώρες, ενώ υπολογίζεται ότι σε αυτές συμμετείχαν τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές. Χαρακτηριστικό της έντασης των συγκρούσεων ήταν ότι επιστρατεύθηκαν και αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας που βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών. «Πρόκειται για πόλεμο. Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο, όσον αφορά τον αριθμό των τρομοκρατών και το είδος των όπλων που χρησιμοποιούν», δήλωσε στο Γαλλικό

Πρακτορείο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Αιγύπτου.

Στο μήνυμα ανάληψης της ευθύνης που αναρτήθηκε από την οργάνωση «Επαρχία Σινά», αναφέρεται: «Σε μια ευλογημένη επιδρομή, που έγινε δυνατή χάρη στη θέληση του Θεού, τα λιοντάρια του χαλιφάτου επιτέθηκαν ταυτόχρονα εναντίον άνω των 15 φυλακίων του στρατού των αποστατών». Ηταν το δεύτερο, θεαματικό πλήγμα των τζιχαντιστών αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Η δραστηριότητα διαφόρων ομάδων τζιχαντιστών στη χερσόνησο του Σινά ενισχύθηκε απότομα ύστερα από το καλοκαίρι του 2013, όταν η στρατιωτική ηγεσία, υπό τον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και σήμερα πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ύστερα από σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το καθεστώς Σίσι, το οποίο αντιμετωπίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, εξαπέλυσε εκστρατεία σκληρής καταστολής κατά των ισλαμιστών, καταδικάζοντας εκατοντάδες εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Μόρσι, σε θάνατο.

Η εξώθηση του πολιτικού Ισλάμ στην παρανομία οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση μέρους των οπαδών του και στην ενίσχυση εξτρεμιστικών ομάδων. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η «Επαρχία Σινά» που συνδέεται με τον ISIS και επωφελείται από την κατάρρευση της γειτονικής Λιβύης. «Η σημερινή επίθεση επιβεβαιώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι, παρά την εντατική, αντιτρομοκρατική εκστρατεία στο Σινά το τελευταίο εξάμηνο, το ISIS δεν αποδυναμώνεται, αντίθετα, οι γραμμές του πυκνώνουν και η οργανωτική του ικανότητα ενισχύεται» εκτιμά ο Αϊμέν Ντιν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και επικεφαλής συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας.

Το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία είχε προ ημερών καλέσει τους οπαδούς του να πυκνώσουν τις επιθέσεις τους κατά «απίστων» και «αποστατών» στη διάρκεια του Ραμαζανιού, χωρίς ωστόσο να κάνει ειδική μνεία στην Αίγυπτο. Στα τέλη Απριλίου, ο αιγυπτιακός στρατός παρέτεινε επί τρίμηνο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Χερσόνησο του Σινά. Είχε προηγηθεί, στις 2 Απριλίου, σειρά επιθέσεων τζιχαντιστών κατά στρατιωτικών φυλακίων, όπου 15 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή