Σύλληψη οικογένειας συνδεδεμένης με το ISIS

Σύλληψη οικογένειας συνδεδεμένης με το ISIS

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα άτομα συνελήφθησαν σε συνδυασμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ιταλικών και αλβανικών αρχών με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δίκτυο υποστήριξης του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μιλάνου, Μαουρίτσιο Ρομανέλι, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ιταλικής αστυνομίας συνέλαβε συγγενείς ενός παντρεμένου ζευγαριού που ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στις γραμμές του ISIS. Πρόκειται για την 28χρονη Ιταλίδα Μαρία Τζούλια Σέρτζιο, η οποία προσηλυτίσθηκε πρόσφατα στο Ισλάμ, ριζοσπαστικοποιήθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο παντρεύτηκε τον Αλβανό Αλντο Κομπούζι.

Το ζεύγος και η μητέρα του Κομπούζι ταξίδεψαν, μέσω Τουρκίας, στη Συρία αρκετές μέρες μετά τον γάμο τους. Ο Κομπούζι μεταφέρθηκε αμέσως σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών -πιθανόν στο Ιράκ-, ενώ η Σέρτζιο εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων επί συριακού εδάφους. Οπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές, η Σέρτζιο έστειλε μηνύματα σε φίλες της, πανηγυρίζοντας τις φονικές, τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου κατά της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι γονείς και η αδελφή της Σέρτζιο, οι οποίοι έχουν, επίσης, προσηλυτισθεί στο Ισλάμ, συνελήφθησαν στο Μιλάνο, ενώ ο θείος του Κομπούζι συνελήφθη στην Αλβανία και μία θεία του στην ιταλική πόλη Γκροσέτο, στην Τοσκάνη. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η Σέρτζιο είχε πείσει τους συγγενείς της να μεταβούν στη Συρία, όπου θα τη συναντούσαν. Η οικογένειά της είχε ήδη πουλήσει έπιπλα, είχε συγκεντρώσει χρήματα και είχε προσπαθήσει να βγάλει διαβατήρια προτού συλληφθεί για «οργάνωση ταξιδιού προς υποστήριξη της τρομοκρατίας» – αδίκημα που πρόσφατα εισήχθη στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Στην Αλβανία, συνελήφθησαν πέντε μέλη της οικογένειας του Κομπούζι, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του. Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν και έναν Καναδό πολίτη, ο ρόλος του οποίου δεν είχε μέχρι χθες το βράδυ διευκρινιστεί.

Σε μια άλλη, ανεξάρτητη επιχείρηση, οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν δύο Βορειοαφρικανούς ως υπόπτους για συμμετοχή σε πυρήνα της Αλ Κάιντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή