Σε ετοιμότητα οι Κούρδοι μαχητές έναντι της Τουρκίας

Σε ετοιμότητα οι Κούρδοι μαχητές έναντι της Τουρκίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κούρδοι μαχητές στη βόρεια Συρία θα απαντήσουν αποφασιστικά σε τυχόν «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε στην Αγκυρα το ισχυρότερο κουρδικό κόμμα στη Συρία, δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο όνομα της θωράκισης των τουρκικών συνόρων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το ένοπλο τμήμα του οποίου πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον του ISIS, στον συριακό Βορρά, σημειώνεται: «Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Ροτζάβα (δηλαδή, τις κουρδικές περιοχές του συριακού Βορρά) θα έχει τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις και θα περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Το κουρδικό κόμμα καλεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να εμποδίσουν μια «ανεύθυνη» επέμβαση της Τουρκίας και διαμηνύει ότι οι μαχητές του «είναι έτοιμοι να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση, από οποιαδήποτε πλευρά». Τονίζει, τέλος, ότι στόχος του δεν είναι η απόσχιση των κουρδικών εδαφών από τη Συρία και η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους ενώ επιθυμεί καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Η Αγκυρα θεωρεί το PYD «τρομοκρατική» οργάνωση, παρακλάδι της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ, υπό τον Οτσαλάν. Οι πρόσφατες επιτυχίες των μαχητών του PYD κατά του ISIS ενίσχυσαν τους φόβους της Αγκυρας για το ενδεχόμενο δημιουργίας ντε φάκτο κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία. Ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, μήκους 110 και πλάτους 33 χλμ., στην απέναντι πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων. Υστερα από έντονες αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, ενδεχομένως δε και υπό την πίεση της στρατιωτικής ηγεσίας, που φέρεται αντίθετη σε μια στρατιωτική επέμβαση, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν θα δράσει μονομερώς και ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με το ΝΑΤΟ, αν και διατηρεί το δικαίωμα να δράσει για την προστασία των συνόρων της.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ένοπλου τμήματος του PYD, Ρεντούρ Χαλίλ, δήλωσε χθες ότι οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν το ISIS από συνοικία της πόλης Τελ Αμπιάντ, την οποία είχαν καταλάβει προχθές οι τζιχαντιστές σε μια αιφνιδιαστική αντεπίθεσή τους. Οι Κούρδοι κατέλαβαν το Τελ Αμπιάντ προ δύο εβδομάδων, διακόπτοντας μια βασική οδό ανεφοδιασμού της Ράκα, της μεγαλύτερης πόλης επί συριακού εδάφους που βρίσκεται στα χέρια του ISIS.

Από την πλευρά τους, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν επτά άνδρες, ως υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS, στη Σμύρνη, το Ερζερούμ και την Ισπάρτα. Πιστεύεται ότι οι επτά ύποπτοι συμμετείχαν στην ατελέσφορη, τετράμηνη πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από τον ISIS, η οποία αποκρούστηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή