Η «κατάρα του Τουταγχαμών» μετακομίζει…

Η «κατάρα του Τουταγχαμών» μετακομίζει…

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ο Μεντχάρ Αμπντάλα, έφορος αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, γελάει ενθυμούμενος την «κατάρα του Τουταγχαμών» καθώς καθαρίζει ένα κτέρισμα από τον ταφικό θάλαμο του αγοριού – βασιλιά. Το εύρημα, το οποίο χρονολογείται πριν από 3.300 χρόνια, μαζί με χιλιάδες άλλα που ανήκουν στον θησαυρό του Φαραώ Τουταγχαμών, θα εκτεθούν σε ένα ολοκαίνουργιο μουσείο που ανοικοδομείται στις πυραμίδες της Γκίζας. «Μελετάμε με ποιον τρόπο κατασκευάστηκαν όλα αυτά τα κτερίσματα, τα οποία θα εκθέσουμε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, όταν βέβαια ολοκληρωθεί η κατασκευή του», λέει ο Αμπντάλα.

Παρότι έχει περάσει μία δεκαετία από τότε που συνέλαβαν την ιδέα κατασκευής του «Καινούργιου Σπιτιού του Τουταγχαμών», το έργο παραμένει ημιτελές. Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων ετών και η οικονομική κρίση καθυστέρησαν την κατασκευή του. Σήμερα οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το μουσείο θα ανοίξει το 2022 και όχι φέτος, όπως είχε αρχικώς αναγγελθεί.

Οι 5.000 εργάτες του εργοταξίου εργάζονται σε τρεις βάρδιες για να ανοικοδομήσουν το μουσείο σε μία έκταση 470 στρεμμάτων. Θα φιλοξενεί περίπου 100.000 εκθέματα σε πέντε διαφορετικές ζώνες όπως, εξάλλου, και ολόκληρο τον θησαυρό του Τουταγχαμών, αποτελούμενο από 4.500 εκθέματα. Η μούμια του αγοριού που ήταν βασιλιάς θα παραμένει στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου βρέθηκε το 1922.

Το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, γνωστό και ως Μουσείο του Καΐρου, το οποίο ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα, αποτελεί σήμερα τον βασικό τόπο έκθεσης του καταπληκτικού θησαυρού των Φαραώ. Το ρόδινο νεοκλασικό κτίριο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, είναι γεμάτο εκθέματα και γι’ αυτό οι αξιωματούχοι αποφάσισαν την ανέγερση νέου κτιρίου.

Σήμερα εκτίθενται στο μουσείο του Καΐρου 60.000 ευρήματα, ανάμεσα στα οποία τουλάχιστον 12 μούμιες βασιλέων. Τουλάχιστον 100.000 πολύτιμα αντικείμενα φυλάσσονται στις αποθήκες.

Η καθυστέρηση της ανοικοδόμησης του νέου μουσείου αύξησε το κόστος της οικοδομής. Οπως ομολογεί ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Μαμντού Νταμάτι, σήμερα υπολογίζεται ότι το κτίριο θα κοστίσει 972 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός υπολογισμός δεν ξεπερνούσε τα 800 εκατ.

Τα γεγονότα των περασμένων μηνών στην Αίγυπτο, τα τελευταία χρόνια, προκάλεσαν σημαντική μείωση των τουριστών και μεγάλη οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το έργο με 37 εκατ. ευρώ, αλλά όπως παραδέχονται όλοι, η συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων είναι μεγάλη πρόκληση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή