Ψηλότεροι αλλά και παχύτεροι οι Κινέζοι

Ψηλότεροι αλλά και παχύτεροι οι Κινέζοι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηλότεροι κατά μερικούς πόντους μπορεί να είναι σήμερα οι Κινέζοι, αλλά ταυτόχρονα τα κιλά τους αυξήθηκαν, όπως αποκαλύπτει μία νέα κρατική μελέτη για την υγεία του κινεζικού λαού, σύμφωνα με την οποία οι Κινέζοι έχουν ψηλώσει και έχουν βαρύνει σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμενης έρευνας του 2002 – την πρώτη μελέτη του κινεζικού κράτους που αφορούσε τη διατροφή και την υγεία τους. Η αύξηση στο ύψος και το βάρος αντανακλά βελτίωση στη διατροφή των πολιτών της Κίνας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση υπογραμμίζει πως ο αριθμός των παχύσαρκων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα έχει αυξηθεί.

Η σχετική έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (NHFPC). Σε συνέντευξη Τύπου ο υποδιευθυντής του Ιδρύματος για τη Διατροφή και την Υγεία του κινεζικού κέντρου για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη, Ζιάο Γουενχουά, σχολίασε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερος από τον ανάλογο σε άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες, αλλά τόνισε ότι παρέμενε μικρότερος από τον αντίστοιχο σε δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Το μέσο ύψος των Κινέζων ανδρών και γυναικών είναι 1,67 και 1,55 αντίστοιχα, δηλαδή περίπου ένα εκατοστόμετρο παραπάνω από το 2002. Κατά μέσον όρο το βάρος των ανδρών έχει φτάσει τα 66,2 κιλά, ενώ το βάρος των γυναικών τα 57,3 κιλά, που σημαίνει ότι οι Κινέζοι ζυγίζουν δύο με τρία κιλά περισσότερα. Οι γείτονές τους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία παραμένουν, βέβαια, ψηλότεροι. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ένα δείγμα 200.000 Κινέζων, ενώ εξετάσθηκαν ποικίλες μεταβλητές, όπως η ηλικία και ο τόπος κατοικίας.

«Η αύξηση αυτή δείχνει ότι οι πολίτες της Κίνας τρέφονται καλύτερα και προσλαμβάνουν ημερησίως 2.172 θερμίδες ανά άτομο κατά μέσο όρο», δήλωσε η Γουάνγκ Γκουοτσιάνγκ, μέλος της Επιτροπής Υγείας. Οι ζωικές τροφές και η χρήση λαδιού στο μαγείρεμα έχουν επίσης αυξηθεί. Το ποσοστό υποσιτισμού στους ενηλίκους μειώθηκε κατά 2,5% και έπεσε στο 6%, ενώ τα ποσοστά της καθυστέρησης στην ανάπτυξη και της υπερβολικής αδυναμίας στις παιδικές ηλικίες έχουν επίσης μειωθεί στο 3,2% και 9%, αντίστοιχα.

Η έκθεση της NHFPC, ωστόσο, διαπιστώνει ότι η παχυσαρκία συνιστά αυξανόμενο πρόβλημα. Σε ποσοστό σχεδόν 30% τα άτομα άνω των 18 ετών είναι υπέρβαρα και σε ποσοστό τουλάχιστον 11% είναι παχύσαρκα. Περίπου 10% των παιδιών ηλικίας από 6 έως 17 ετών είναι υπέρβαρα και σχεδόν το 6% είναι παχύσαρκα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος. Η Γουάνγκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Κίνας πρόκειται να αναθεωρήσει τις διατροφικές οδηγίες για να προωθήσει πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες στον λαό. Σύμφωνα με την έκθεση, το 25,2% των Κινέζων ενηλίκων υποφέρει από υπέρταση και το 9,7% από διαβήτη – ποσοστά τα οποία αμφότερα είναι αρκετά υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2002.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή