Λογοκρισία στη γαλλική σάτιρα

Λογοκρισία στη γαλλική σάτιρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η φίμωση της σάτιρας στη Γαλλία δεν έχει μόνο τη μορφή των δολοφόνων του «Charlie Ebdo», αλλά και τη μορφή του υπ’ αριθμόν ένα επιχειρηματία της χώρας, Βενσάν Μπολορέ. Ο Μπολορέ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών όταν έγινε γνωστό ότι επιδιώκει να καταργήσει την εκπομπή «Guignols de l’ info», η οποία σατιρίζει την πολιτική ελίτ της χώρας.

Ο Μπολορέ διευθύνει τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Vivendi, ο οποίος μετέχει με ποσοστό 15% στο κανάλι Canal Plus, το οποίο μεταδίδει τη σατιρική εκπομπή από το 1988. Γαλλικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπολορέ συναντήθηκε με τη διοίκηση του Canal Plus για να συζητήσει την κατάργηση της εκπομπής. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση αφορούσε ευρύτερα το πρόγραμμα του σταθμού από το φθινόπωρο και ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τη συγκεκριμένη εκπομπή.

«Ο επικεφαλής της βιομηχανίας δεν έχει καθόλου καλή γνώμη για την εκπομπή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα Μetronews, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την κατάργηση της τηλεοπτικής σάτιρας θα υπογραφεί σήμερα Παρασκευή. Η είδηση ήρθε δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δημιουργού της εκπομπής, Αλέν ντε Γκρεφ.

Η εκπομπή «Guignols de l’ info» είναι μια δεκάλεπτη σάτιρα του δελτίου ειδήσεων, με τον παρουσιαστή Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ, καθώς και όλους τους πολιτικούς να παρουσιάζονται ως κούκλες. Το ενδεχόμενο να καταργηθεί η αγαπημένη τους σειρά έστειλε τους Γάλλους απευθείας στο twitter, όπου έκανε θραύση η φράση-κλειδί #touchepasauxguignols (κάτω τα χέρια από τα guignol)

«Εμείς οι πολιτικοί αντιδράμε άσχημα όταν γινόμαστε στόχοι του καυστικού χιούμορ, αλλά αυτό κάνει σχετικά ανάλαφρη την επικαιρότητα και τον πολιτικό σχολιασμό», είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, ζητώντας να «διασωθεί» η εκπομπή. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος, Αλέν Ζιπέ, άλλαξε το προφίλ του στο Ίντερνετ και έβαλε την κούκλα με την οποία τον σατιρίζει η εκπομπή. «Μ’ αρέσει να με βλέπω στα Guignol. Τα χρειαζόμαστε», σχολίασε.

Αντιθέτως, κανένα σχόλιο δεν ακούστηκε από την πλευρά του Νικολά Σαρκοζί, του πρώην προέδρου που θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Γαλλίας το 2017. Ο Σαρκοζί είχε επικριθεί σφοδρά για τους δεσμούς του με τον επιχειρηματία Μπολορέ, στο κότερο του οποίου είχε γιορτάσει την εκλογή του το 2012. Στην εκπομπή, ο Σαρκοζί σατιρίζεται ως υπερκινητικός νάνος.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται την εκπομπή «στους δύσκολους αυτούς καιρούς», έξι μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον των συντακτών του σατιρικού περιοδικού «Charlie Ebdo» από ακραίους ισλαμιστές που είχαν θιγεί από τη σάτιρα του Μωάμεθ. «Στη χώρα μας η σάτιρα είναι απαραίτητη», σημείωσε ο Βαλς.

Ο πρώην επικεφαλής του Canal Plus, Πιερ Λεσκίρ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από το Δ.Σ. της εταιρείας Havas, η οποία ανήκει στον Μπολορέ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή