Τουρκικά σχέδια για να ανακόψουν τους Κούρδους

Τουρκικά σχέδια για να ανακόψουν τους Κούρδους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία της Τουρκίας για την ενίσχυση της κουρδικής επιρροής στη Συρία, χάρη στην προέλαση των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εντός συριακού εδάφους, με στόχο την απώθηση των τζιχαντιστών από τη συνοριακή ζώνη.

Μία τέτοια επιχείρηση θα εμπόδιζε παράλληλα τους Κούρδους της Συρίας να δημιουργήσουν αυτόνομο κράτος στα νότια σύνορα της Τουρκίας, προοπτική ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Αγκυρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε έκτακτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο, σύμφωνα με διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, συζητήθηκε η χαλάρωση των ισχυόντων κανόνων εμπλοκής, ώστε ο τουρκικός στρατός να αποκτήσει τη δυνατότητα να χτυπήσει με το πυροβολικό εντός συριακού εδάφους ή ακόμη και να μπορεί να διατάξει περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με άρματα μάχης και πεζικό. Τα στρατεύματα αυτά, λέει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας, θα μπορούσαν να καταλάβουν ζώνη αποκλεισμού μήκους 70 χλμ. και πλάτους 33 χλμ., εξασφαλίζοντας τα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Τύμπανα πολέμου

Την προοπτική αυτή καταδίκασε, όμως, ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Πριν ακόμη σχηματισθεί κυβέρνηση, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς. Ο πόλεμος δεν είναι παιδικό παιχνίδι, ούτε όχημα για την ανανέωση της δημόσιας εικόνας κάποιου πολιτικού. Ενας πολιτικός άνδρας γνωρίζει ότι το χάος του πολέμου φέρνει καταστροφή και όχι επιτυχίες. Η χώρα μας δεν είναι παιχνίδι για τις φιλοδοξίες σας, κύριε πρόεδρε», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Τα τουρκικά επιτελικά σχέδια για δημιουργία ζώνης αποκλεισμού επανέφερε στην αρθρογραφία της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», αποκαλύπτοντας ότι η ζώνη αυτή θα βρίσκεται στην περιοχή της Τζαραμπλούς, που τελεί σήμερα υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους, και ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συντάσσει αυτές τις ημέρες τη διαταγή προς το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Η εφημερίδα «Radikal», όμως, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της ότι ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αντιστάθηκε στις προεδρικές φιλοδοξίες, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Ο στρατηγός Νετσντέτ Οζέλ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε πρόταση επιχείρησης εντός του συριακού εδάφους, με τέτοιον τρόπο, που υπό διαφορετικές συνθήκες η παύση από τα καθήκοντά του και η παραπομπή του ενώπιον στρατοδικείου θα θεωρείτο δεδομένη», έγραψε ο συνήθως καλά πληροφορημένος αρθρογράφος της «Radikal», Μουράτ Γιετκίν.

Την ίδια στιγμή, κάθε επιθετική κίνηση της Αγκυρας επί συριακού εδάφους θα διακινδύνευε την ομαλή συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν ληφθεί απόφαση επίθεσης στο καντόνι της Ροχόβα (η υπό κουρδικό έλεγχο περιοχή της βόρειας Συρίας), αυτό θα αποτελούσε επίθεση στο σύνολο του κουρδικού λαού. Μία τέτοια παρέμβαση θα προκαλούσε εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία και εξέγερση των 14 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στη χώρα», είπε ο εκτελεστικός αρχηγός του PKK, Μουράτ Καραγιλάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή