Στα πρότυπα της Αλ Κάιντα το Ισλαμικό Κράτος

Στα πρότυπα της Αλ Κάιντα το Ισλαμικό Κράτος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρότυπο της Αλ Κάιντα, που υιοθέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ισλαμικό Κράτος, «εξάγοντας» την εξτρεμιστική του ιδεολογία χωρίς να ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο, επέτρεψε στη νεόκοπη ισλαμική οργάνωση να αποκτήσει επιρροή που θα ζήλευε και ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Μαχητές του ιερού πολέμου, εμπνευσμένοι από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αλλά χωρίς ουσιαστική επαφή με αυτό, έχουν πραγματοποιήσει χτυπήματα σε δυτική Ευρώπη, βόρεια, ανατολική και δυτική Αφρική, και σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, από τη Συρία μέχρι και την Υεμένη.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα τους προκάλεσε τον θάνατο 50 Αιγύπτιων αστυνομικών και στρατιωτών σε συντονισμένες επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου στη Χερσόνησο του Σινά την Τετάρτη, ενώ τη Δευτέρα, έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου προκαλούσε τον θάνατο του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Η επιτυχία του Ισλαμικού Κράτους έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά του να χειρίζεται τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας, θέτοντάς τα στην υπηρεσία του αυστηρού ουχαμπίτικου σουνιτικού δόγματος.

Ο αποκεφαλισμός, παραδοσιακή μέθοδος εκτέλεσης των χειρότερων εγκληματιών, απαθανατίζεται πλέον χάρη σε κάμερες υψηλής ευκρίνειας, σκορπίζοντας τον τρόμο στους αντιπάλους και λειτουργώντας ως ειδεχθής μέθοδος στρατολόγησης οπαδών.

Τις ομαδικές εκτελέσεις αιχμαλώτων σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη ακολούθησαν τώρα λιθοβολισμοί γυναικών, οι οποίες κατηγορήθηκαν για μοιχεία. Αυτή την εβδομάδα στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να εκτέλεσε διά αποκεφαλισμού δύο αντρόγυνα, τα οποία κατηγορήθηκαν για βασκανία.

Η υστερική ερμηνεία του ισλαμικού δόγματος από το ISIS και η αδιαφορία του για τις τοπικές παραδόσεις και δοξασίες καθιστά κάθε κάτοικο των περιοχών, τις οποίες ελέγχει, πιθανό στόχο της οργής του.

Η χρήση φυλαχτών, όπως αυτά που βρέθηκαν στα δύο αντρόγυνα της Ντέιρ Εζόρ, αποτελεί κοινή πρακτική στις περιοχές αυτές της ανατολικής Συρίας, συνήθως με τη μορφή μικρών κομματιών χαρτιού με ρητά ή ευχές που ράβονται στη φόδρα των ρούχων.

Προπαγάνδα

Η αντανακλαστική απέχθεια που προκαλεί η κτηνωδία των μαχητών του ISIS σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, όμως, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα προπαγανδιστικά του όπλα. Η κατατρομοκράτηση των τοπικών πληθυσμών σημαίνει ότι αυτοί θα διστάσουν να ταχθούν με το μέρος αντίπαλων δυνάμεων, είτε αυτές είναι κυβερνητικές, είτε προέρχονται από εχθρικές οργανώσεις, όπως είναι η προσκείμενη στην Αλ Κάιντα οργάνωση Αλ Νούσρα της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, η προθυμία των τζιχαντιστών να καταστρέψουν καθετί που θεωρούν «βλάσφημο», όπως τα αρχαιολογικά ευρήματα των μουσείων ιρακινών πόλεων υπό την κατοχή τους ή τα μνημεία της Παλμύρας, τους καθιστά «ηγέτες της πίστης» (αμίρ αλ μουμινίμ), ισότιμους με τους χαλίφηδες της Αραβίας κατά την εποχή της ακμής τους, μεταξύ 7ου και 12ου αιώνα.

Παρότι το Ισλαμικό Κράτος υιοθέτησε την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, που ακολουθεί και η Σαουδική Αραβία, το ΙΚ περιφρονεί τη δυναστεία των Σαούντ, θεωρώντας ότι οι προστάτες της Μέκκας και της Μεδίνας έχουν υποταχθεί στην άπιστη Δύση, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα τη διατήρηση της κοσμικής και διεφθαρμένης τους εξουσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή