Επιστροφή του Πάπα Φραγκίσκου στα πάτρια εδάφη

Επιστροφή του Πάπα Φραγκίσκου στα πάτρια εδάφη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΤΟ. Από το Εκουαδόρ ξεκινά σήμερα ο «Πάπας των φτωχών» το πρώτο του ταξίδι στις ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο Φραγκίσκος, που έχει διατελέσει αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αιρες πριν από την εκλογή του στην Αγία Εδρα, το 2013, επιστρέφει στη «μεγάλη λατινοαμερικανική πατρίδα» με μήνυμα αλληλεγγύης για τους φτωχούς της ηπείρου.

Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας στην ιστορία θα επισκεφθεί το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και την Παραγουάη, αλλά όχι τη γενέτειρά του, την Αργεντινή.

«Το μέλλον της Λατινικής Αμερικής πρέπει να το διαμορφώσουν οι φτωχοί και αυτοί που υποφέρουν, οι ταπεινοί, αυτοί που διψούν για δικαιοσύνη. Γι’ αυτό η Αμερική είναι η ήπειρος της ελπίδας», είπε ο Φραγκίσκος τον Δεκέμβριο. Ο ανταγωνισμός της Καθολικής Εκκλησίας με τα αριστερά κινήματα της Λατινικής Αμερικής για τις καρδιές των φτωχών της ηπείρου, που βρισκόταν σε παροξυσμό την εποχή του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, δεν έχει πλέον την ίδια ένταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριστερός πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορρέα υποδέχεται τον Φραγκίσκο σχεδόν ως σύμμαχο. Γιγαντοαφίσες με ρήσεις του Φραγκίσκου όπως «Δεν αρκεί να περιμένουν οι φτωχοί να πέσουν τα ψίχουλα από το τραπέζι των πλουσίων» κοσμούν την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, ενώ ο Κορρέα, ευσεβής καθολικός και πρώην ιεραπόστολος, δηλώνει συγκίνηση για την επίσκεψη του ποντίφικα.

Ο Κορρέα, ο πρόεδρος που διέγραψε μέρος του χρέους του Εκουαδόρ, αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες προκλήσεις της οκταετούς παραμονής του στην εξουσία, εξαιτίας των αντιδράσεων στην αύξηση του φόρου κληρονομίας, και ελπίζει ότι η επίσκεψη του Φραγκίσκου θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

«Η επίσκεψη του Φραγκίσκου θα δώσει μεγάλη ώθηση στους ιερείς του Τρίτου Κόσμου και στη θεολογία της απελευθέρωσης», είπε ο ιησουίτης ιερέας Ξαβιέ Αλμπο. Στο παρελθόν, οι ιερείς της θεολογίας της απελευθέρωσης που αντιστέκονταν στις λατινοαμερικάνικες δικτατορίες πλήρωναν βαρύ τίμημα.

Ο Φραγκίσκος αγιοποίησε τον γνωστότερο εξ αυτών, τον αρχιεπίσκοπο Οσκαρ Ρομέρο από το Σαλβαδόρ, ενώ την Τετάρτη, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, το όχημά του θα σταματήσει στο σημείο όπου είχε βρεθεί το πτώμα άλλου ιερέα ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή