Εν αναμονή συμφωνίας για πυρηνικά

Εν αναμονή συμφωνίας για πυρηνικά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, αλλά όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά: αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από τη Βιέννη, όπου συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο Τρίτη εξαντλείται η προθεσμία, βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, για την επίτευξη συμφωνίας.

«Αν και έχει πραγματοποιηθεί γνήσια πρόοδος και οι εμπλεκόμενες πλευρές ποτέ δεν βρίσκονταν πιο κοντά, η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή προς όλα τα ενδεχόμενα», είπε ο Τζον Κέρι, για να προσθέσει: «Αν γίνουν οι αναγκαίες, σκληρές επιλογές στις επόμενες μία – δύο ημέρες, κι αν προχωρήσουμε γρήγορα, τότε είναι πιθανό να έχουμε συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Αν όχι, δεν θα έχουμε συμφωνία».

Νωρίτερα, ο Κέρι είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, στο ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου διεξάγεται ο τελικός, ενδεχομένως, γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) με το Ιράν. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις βρίσκονταν εν πτήσει προς τη Βιέννη, μία ένδειξη που ενίσχυσε τις εικασίες περί επικείμενης συμφωνίας. Τα σημάδια αισιοδοξίας είχαν αρχίσει να αυξάνονται από το Σάββατο, όταν διπλωμάτες που ήταν σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων, ανέφεραν ότι επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία πάνω σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων: την έκταση και τον ρυθμό άρσης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Με δεδομένο ότι έχει ήδη επιτευχθεί σύγκλιση σχετικά με τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ιδιαίτερα με τον εμπλουτισμό ουρανίου, απέμενε ένα μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο για οριστική συμφωνία: η αξίωση των Δυτικών για επιθεωρήσεις όχι μόνο στις πυρηνικές αλλά και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ηγεσία του, θεωρώντας ότι θα άνοιγε τον δρόμο για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας.

«Πολλά από τα ζητήματα που συνδέονται με τις κυρώσεις έχουν επιλυθεί. Υπάρχουν τέσσερα ή πέντε ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που σχετίζεται με τις εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί. Αισιόδοξος για την υπογραφή μιας «ιστορικής» συμφωνίας, που θα δημιουργούσε καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνεργασία του Ιράν με τη Δύση και σε σειρά άλλων θεμάτων, εμφανίστηκε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. «Η κοινή απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος του βίαιου εξτρεμισμού και της απροσχημάτιστης βαρβαρότητας», είπε με μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα μέσω YouTube, σε μια έμμεση, αλλά σαφή αναφορά του στο ISIS. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, στο Ιράκ και τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή