Στροφή προς τα δεξιά για το γερμανικό AfD

Στροφή προς τα δεξιά για το γερμανικό AfD

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΣΣΗ. Το γερμανικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέλεξε να κάνει στροφή προς τα δεξιά, εκλέγοντας πρόεδρό του τη Φράουκε Πίτρι, η οποία τηρεί ιδιαίτερα σκληρή εθνικιστική και συντηρητική γραμμή, στη θέση του συνιδρυτή του κόμματος Μπερντ Λούκε. Καταγάγοντας εκκωφαντική νίκη, πήρε το 60% των ψήφων επί του συνόλου των 3.500 συνέδρων του κόμματος που συμμετείχαν στη διαδικασία στην Εσση, η Πίτρι, 40 ετών, κέρδισε την αναμέτρηση που διαρκούσε επί μήνες με τον Λούκε, 55 ετών, και απειλούσε να οδηγήσει σε διάλυση το μικρό κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013.

Η Φράουκε Πίτρι ηγείτο μέχρι σήμερα της οργάνωσης της AfD στη Σαξονία, όπου αναδύθηκε τον περασμένο χειμώνα το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA. Η νέα πρόεδρος της AfD, θιασώτρια μεθόδων σοκ για θέματα όπως η μετανάστευση ή η ασφάλεια και πολέμια της πολιτικής ορθότητας γι’ αυτά τα ζητήματα, επιχειρηματίας και μητέρα τεσσάρων παιδιών, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους διαδηλωτές αυτούς, οι οποίοι κινητοποιούνται εναντίον του εξισλαμισμού της Ευρώπης. Ενώ ένας από τους υποστηρικτές της περιέγραψε το AfD ως το «κόμμα PEGIDA», η Πίτρι επευφημήθηκε από τους συνέδρους όταν αναφέρθηκε στα «προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης που σχετίζονται με το γεγονός ότι μια θρησκεία όπως το Ισλάμ είναι φορέας μετάδοσης ενός οράματος για το κράτος εντελώς ξένου» στους Γερμανούς. Η Πίτρι και οι υποστηρικτές της επέκριναν εδώ και καιρό τον τρόπο που ασκούσε την εξουσία στο κόμμα ο Λούκε, όπως ότι επικέντρωνε τη ρητορική του κόμματος στην οικονομική πολιτική που ασκεί η Γερμανία στην Ευρώπη, μετατρέποντας το ζήτημα αυτό ουσιαστικά στο μοναδικό στο οποίο παρενέβαινε πολιτικά η AfD.

«Ο Λούκε θέλει σχεδόν αποκλειστικά να επικεντρωνόμαστε στην κριτική του ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί για να επιβιώσουμε πολιτικά», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, πρόεδρος της οργάνωσης της AfD στο Βραδεμβούργο, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel», πριν από το έκτακτο συνέδριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Λούκε ήταν η κριτική προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τη συνεχιζόμενη βοήθεια του Βερολίνου προς την Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή