Καύσωνος συνέχεια στην Ευρώπη

Καύσωνος συνέχεια στην Ευρώπη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Υπό έλεγχο τέθηκε χθες η πυρκαγιά που είχε κατακάψει από το Σάββατο πάνω από 13.500 εκτάρια στην Αραγωνία της Βόρειας Ισπανίας, εκ των οποίων τα μισά ήταν καλλιέργειες δημητριακών και τα άλλα μισά κωνοφόρα. H χώρα της Ιβηρικής τέθηκε από άκρου εις άκρον σε καθεστώς μεγίστης επιφυλακής για νέες πυρκαγιές, εξαιτίας του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αραγωνία έλαβε μέρος, εκτός από την πυροσβεστική, και στρατιωτική δύναμη εκτάκτου ανάγκης με 341 άνδρες, 96 οχήματα, μεταξύ αυτών 20 αντλίες, καθώς και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Οι φλόγες απείλησαν κατοικημένες περιοχές και οδήγησαν 1.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μεταξύ αυτών και 26 ηλικιωμένοι που βρίσκονταν σε απειλούμενα γηροκομεία. Για την εκκένωση χρησιμοποιήθηκαν Ι.Χ. και λεωφορεία, ενώ στη μεταφορά των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα βοήθησε και ο Ερυθρός Σταυρός.

Η εφημερίδα «Ελ Παΐς» αναφέρει ότι ο δήμαρχος της πόλης Σάμπαντα επέλεξε να περάσει τη νύχτα μαζί με αυτούς που πήγαν στα καταλύματα εκτάκτου ανάγκης. Οι θερμοκρασίες χθες στην Κεντρική Ισπανία άγγιξαν τους 40 βαθμούς, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς κυμάνθηκαν ανάμεσα στους 36 και τους 38 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι χαμηλές σε σχέση με το προηγούμενο κύμα καύσωνα, το οποίο κορυφώθηκε στις 29 Ιουνίου, με θερμοκρασίες 44 βαθμούς Κελσίου στην Κόρδοβα.

Στην Ιταλία το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς, προξενώντας τον θάνατο εννέα ατόμων. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δύο ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία στο Μπέργκαμο και τρεις ηλικιωμένοι σε παραλίες στην Εμίλια Ρομάνια. Οι αρχές έθεσαν σε λειτουργία γραμμή εκτάκτου ανάγκης, ενώ συνέστησαν άφθονη κατανάλωση υγρών. Τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι οδηγίες, έγιναν γνωστές και οι μετρήσεις της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Ατροκονσούμο για την ασφάλεια των δημοσίων κρηνών των ιταλικών πόλεων.

Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα κρίθηκε καλή, με εξαίρεση τις κρήνες στην Πιάτσα Κολόμπο της Γένοβας και της Πιάτσα ντε λα Σινιόρα της Φλωρεντίας. Ιδίως στη Φλωρεντία, η περιεκτικότητα μολύβδου στο νερό μετρήθηκε στα 56,6 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, πενταπλάσια δηλαδή από τα επίπεδα ασφαλείας. «Το νερό με τα βαρέα μέταλλα πίνουν χιλιάδες τουρίστες που διασχίζουν καθημερινά την Πιάτσα ντε λα Σινιόρα», έγραψε η οργάνωση σε επιστολή προς τις αρχές ασφαλείας της Φλωρεντίας.

Γερμανικοί κεραυνοί

Στη Γερμανία, όπου σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από καταβολής μετρήσεων (40,3 βαθμοί Κελσίου στο Κίτσιγκεν), ο καύσωνας επηρέασε ακόμα και την κυκλοφορία των τρένων. Δεκάδες δρομολόγια ακυρώθηκαν λόγω προβλημάτων στον κλιματισμό, ενώ οι έντονες καταιγίδες που ακολούθησαν τον καύσωνα προξένησαν ζημιές σε σηματοδότες, ακύρωσαν δύο μεγάλες συναυλίες και πολλούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ προκάλεσαν γενικότερα τεράστιες ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έπεσαν σε 24 ώρες 65.255 κεραυνοί, ενώ σε κάποιες περιοχές το χαλάζι είχε μέγεθος μπάλας του τένις.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ασυνήθιστα μεγάλες θερμές αέριες μάζες από την Αφρική έφθασαν στη Γερμανία. Πολλές παιδικές χαρές στη Γερμανία διαθέτουν παιχνίδια με νερό, προκειμένου τα παιδιά να καταβρέχονται ή και να βουτούν σε μικρές λιμνούλες και ειδικές δεξαμενές. Ομως ο καύσωνας έστειλε μαζικά μικρούς και μεγάλους σε λίμνες, ποτάμια, πισίνες και ακτές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δώδεκα πνιγμοί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των πνιγμών, τις ημέρες του καύσωνα στην Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής, ξεπέρασε τους 50.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή