Σύλληψη 13 μελών της Αδελφότητας

Σύλληψη 13 μελών της Αδελφότητας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την υποψία τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών γύρω από τη διώρυγα του Σουέζ, ώστε να διαταραχθεί η ναυτιλιακή δραστηριότητα, οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 13 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές ασφαλείας. Οι συλληφθέντες άνδρες τοποθετήθηκαν όλοι στο ίδιο κελί μαζί με ένα ακόμη άτομο, το οποίο φέρεται να είναι υπάλληλος των Αρχών της διώρυγας του Σουέζ. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς είχαν διατάξει να τεθούν υπό κράτηση τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και ο υπάλληλος για τις επόμενες 15 ημέρες. Οι εισαγγελικές Αρχές πρόσθεσαν, επίσης, ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρίσκονταν σε περιοχές υγειονομικών εγκαταστάσεων και μονάδων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σε παραλίες. Η διώρυγα του Σουέζ αποτελεί την ταχύτερη δίοδο για τα πλοία που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και την Ασία, αλλά και πηγή εισοδήματος ζωτικής σημασίας για την αιγυπτιακή οικονομία, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του 2011, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ, ενώ παράλληλα μείωσε αισθητά την προσέλευση τουριστών στην Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι η σκληρή στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική οργάνωση, εντάθηκε μετά τη δολοφονία ανώτατου εισαγγελέα της Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα. Ο αιγυπτιακός στρατός ανάτρεψε τον ηγέτη της Αδελφότητας και πρώην πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του. Εκτοτε, τα μέλη της Αδελφότητας υποστηρίζουν ότι επιδίδονται σε ειρηνικό ακτιβισμό για την αντιστροφή του «στρατιωτικού πραξικοπήματος», το οποίο έφερε τον νυν Αιγύπτιο πρόεδρο και πρώην στρατηγό, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στην εξουσία. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου κατέστειλαν με αιματηρό τρόπο τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του Μόρσι, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Καΐρου και συλλαμβάνοντας χιλιάδες άλλους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αιγυπτιακές αστυνομικές Αρχές εισέβαλαν σε διαμέρισμα στα δυτικά της πρωτεύουσας του Καΐρου, όπου εντόπισαν και σκότωσαν εννέα άνδρες, οι οποίοι, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ένοπλοι. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας επιφανής δικηγόρος και πρώην βουλευτής, ο οποίος υπερασπιζόταν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υπήρξε μέλος της. Η ίδια η οργάνωση, σε σχετική ανακοίνωσή της, αρνήθηκε ότι οι άνδρες οπλοφορούσαν και ανέφερε ότι πραγματοποιούσαν «οργανωτική συνάντηση».

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θεωρεί τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνεργάτες των ενόπλων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των υποστηρικτών τους στη Χερσόνησο του Σινά, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ισλαμιστικής ένοπλης εξέγερσης στην Αίγυπτο. Οι ένοπλοι εξτρεμιστές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς μετά την πτώση της κυβέρνησης Μόρσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή