Η ζέστη πυροδοτεί τη βία μεταξύ νεαρών σε πισίνες

Η ζέστη πυροδοτεί τη βία μεταξύ νεαρών σε πισίνες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μαζί με τις αυξημένες θερμοκρασίες οξύνονται και τα πνεύματα στη Γερμανία, που δοκιμάζεται από πρωτοφανή καύσωνα. Σε δημόσια πισίνα της περιοχής Νόικελν του Βερολίνου, ένας ασήμαντος καβγάς μετεξελίχθηκε την Κυριακή σε γενικευμένη σύρραξη, στην οποία συμμετείχαν 50 ώς 60 νεαροί μουσουλμάνοι. Υπό 35 βαθμούς Κελσίου και παρά το άγρυπνο βλέμμα των γυμνασμένων ναυαγοσωστών, η σύρραξη στο Columbiabad έλαβε τέτοιες διαστάσεις, ώστε υποχρεώθηκε να επέμβει η αστυνομία. Η αφορμή ήταν προσχηματική, αλλά η βία ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την πισίνα οι 6.000 λουόμενοι. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες πισίνες, εξαιτίας οργισμένων νεαρών.

Αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, δεν αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα επεισόδια. Η εν λόγω πισίνα θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες για τέτοιου είδους περιστατικά, αφού συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό νεαρών ανδρών. Οι σκηνές είναι πανομοιότυπες. Το 2013, για παράδειγμα, είχε καταληφθεί ο βατήρας από δεκάδες νεαρούς που αρνούνταν να υπακούσουν στη διεύθυνση του κολυμβητηρίου και να κατεβούν. Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν.

Ηδη από το Σάββατο η προσέλευση στην πισίνα ήταν μεγάλη, εξαιτίας και του καύσωνα. Πέρσι τέτοια εποχή, ένας νεαρός άνδρας είχε χτυπήσει τον ναυαγοσώστη με τη σαγιονάρα του, εκφράζοντας την περιφρόνησή του στον μουσουλμανικό κόσμο. Την άνοιξη του 2014, επίσης, η ίδια πισίνα είχε εκκενωθεί τρεις φορές.

Αυτή την Κυριακή, η διεύθυνση της πισίνας κάλεσε στις 17:15 την αστυνομία, καθώς νέοι άνδρες είχαν αρχίσει να «παίζουν» ξύλο. Η σύγκρουση ξεκίνησε από δύο άνδρες, αλλά γενικεύτηκε, όταν δημιουργήθηκε γύρω τους ένας κλοιός. Ωστόσο, μόλις έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία, οι άνδρες διαλύθηκαν και σκόρπισαν στο πλήθος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν συλλήψεις. Εγιναν έρευνες για διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Χθες, το μεγάλο δημόσιο κολυμβητήριο που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ παρέμεινε κλειστό, ενώ το βράδυ επιχειρήθηκε ληστεία στο ταμείο του. Η αστυνομία εκλήθη σε άλλες δύο πισίνες, στο Πάνκαου και το Μαρίεντορφ, επειδή νεαροί άνδρες ήταν επιθετικοί και προκλητικοί. Από κοινού με την αστυνομία, οι διευθυντές των κολυμβητηρίων κατάφεραν να ηρεμήσουν τους ταραξίες και να κλείσουν τις πισίνες στη διάρκεια της νύχτας.

Οι ταραξίες είναι συνήθως ομάδες αγοριών από μεταναστευτικό περιβάλλον, ή και όχι. Στις γειτονιές Νόικελν, Κρόιτσμπεργκ ή Βέντινγκ του Βερολίνου, το 70%-80% των νέων είναι τουρκικής, αραβικής ή γιουγκοσλαβικής καταγωγής που συγκρούονται στο όνομα της τιμής τους. Φίλοι και συγγενείς σπεύδουν να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να κλιμακώνονται.

Πέρσι η χρονιά κύλησε σε γενικές γραμμές ειρηνικά, αν και «υπάρχουν κάποιοι που εκρήγνυνται με τον καύσωνα», σχολίασε ο εκπρόσωπος των βερολινέζικων κολυμβητηρίων, Ματίας Ολεφ. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να διοικήσουμε τις πισίνες χωρίς ασφάλεια», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι 18-24 άτομα απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας στο Columbiabad. Κατά την είσοδό τους, οι λουόμενοι υφίστανται σωματικό έλεγχο και οφείλουν να παραδώσουν ακόμη και μαχαίρια φρούτου.

Οπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο, το πρόγραμμα «Κουλ στις πισίνες» έχει στόχο να αποτρέψει τη βία στο νερό. Στα πλαίσια του προγράμματος, κυκλοφορούν όλο και συχνότερα αστυνομικοί με πολιτικά (μαγιό δηλαδή) μεταξύ των λουόμενων, αφού συχνά αναφέρονται κρούσματα μικροκλοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή