ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική Γκάμπριελ στην Βρετανία για την στάση της στο θέμα του ασύλου

kritiki-gkampriel-stin-vretania-gia-tin-stasi-tis-sto-thema-toy-asyloy-2092174

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε σήμερα τη Βρετανία για την άρνησή της να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καταμερισμό με βάση ποσοστώσεις των προσφύγων που φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα εθελοντικό σχέδιο υποδοχής 60 χιλιάδων αιτούντων άσυλο, αλλά η Βρετανία διατηρεί μια μακροχρόνια εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ σε θέματα συνόρων, μαζί με την Ιρλανδία και την Δανία. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εξαιρέσουν την Ουγγαρία και την Βουλγαρία.

Ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό σχηματισμό, υπεραμύνθηκε το ρεκόρ του Βερολίνου στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στο Μαγδεμβούργο.

«Πιστεύω ότι οι Γερμανοί τα καταφέρνουν καλύτερα την παρούσα στιγμή από ό,τι πολλοί άλλοι, αλλά ίσως όχι αρκετά καλά», δήλωσε κατά τη διάρκεια έντονης αντιπαράθεσης του με έναν συνομιλητή του.

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει δηλώσει πως είναι διατεθειμένη να στείλει πλοία, αλλά δεν θα υποδεχτεί ούτε έναν αιτούντα άσυλο», τόνισε και πρόσθεσε «πιστεύω πως θα έπρεπε να καταφερόμαστε εναντίον των Βρετανών, όχι ενάντια στους εαυτούς μας».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, κατά την διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του 2015, περίπου 142.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Γερμανία, αριθμός κατά 127% μεγαλύτερος από τον περασμένο χρόνο.