ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ομοφοβική κίνηση με αφίσες στην Αγκυρα

nea-omofoviki-kinisi-me-afises-stin-agkyra-2092205

ΑΓΚΥΡΑ. Με θάνατο απειλεί τους ομοφυλόφιλους μια τουρκική ισλαμική οργάνωση που έχει γεμίσει σχετικές αφίσες την Αγκυρα. Η πρωτοβουλία επιτείνει τις ανησυχίες για ομοφοβικές επιθέσεις, καθώς κλιμακώνεται η δυσανεξία στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των Τούρκων πολιτών. Η εμφάνιση των πόστερ έρχεται μόλις μία εβδομάδα, αφότου η τουρκική αστυνομία εμπόδισε τη διενέργεια του ετήσιου gay pride, της παρέλασης υπερηφάνιας, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν το πλήθος των ακτιβιστών.

«Θα έπρεπε όσοι ασκούν τη στρεβλή αυτή πρακτική του λαού του Λωτ να θανατώνονται;», αναρωτιέται η επίμαχη αφίσα, η οποία ξεφύτρωσε στην τουρκική πρωτεύουσα στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας. Ο προφήτης Λωτ, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του τόσο την Παλαιά Διαθήκη όσο και στο Κοράνι, αποδοκιμάζεται από πολλούς μουσουλμάνους επειδή απέτυχε να εμποδίσει την παρακμή στα Σόδομα και Γόμορρα, η οποία αποδίδεται στις σεξουαλικές προτιμήσεις των κατοίκων των πόλεων. Τα πλακάτ υπογράφει μία μέχρι σήμερα μάλλον διακριτική ισλαμική οργάνωση, ονόματι Νεαρή Ισλαμική Αμυνα, η οποία ανέλαβε, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, την ευθύνη για τη δράση. Στόχος της ήταν «να ανταποκριθεί στις ανήθικες πράξεις λεσβιών, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων», ενώ στις αφίσες υπάρχει ένα στιγμιότυπο από τη διαδήλωση των γκέι στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι οι αρχές νομιμοποίησαν την πρόσφατη απαγόρευση διεξαγωγής της παρέλασης, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα στη διάρκεια του Ραμαζανιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες μουσουλμανικές χώρες, ενώ υπάρχουν κοινότητες γκέι σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα και η Σμύρνη. Πολλοί ομοφυλόφιλοι όμως διατηρούν μυστική τη σεξουαλική τους ταυτότητα από τον φόβο της κατακραυγής του περιβάλλοντός τους, ενώ κινδυνεύουν από απρόκλητες ομοφοβικές επιθέσεις.