Αναπαράσταση «εκτέλεσης» από εργαζομένους της HSBC

Αναπαράσταση «εκτέλεσης» από εργαζομένους της HSBC

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόλυση έξι μελών του προσωπικού της προχώρησε η βρετανική τράπεζα HSBC, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπεύθυνα για τη βιντεοσκόπηση και ανάρτηση στο διαδίκτυο ενός ψεύτικου βίντεο που αναπαριστούσε μία εκτέλεση, η οποία παρέπεμπε στις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας. «Λάβαμε την απόφαση να διώξουμε τα άτομα αυτά», είπε ο εκπρόσωπος της τράπεζας. «Πρόκειται για αποτροπιαστικό βίντεο, και η HSBC θα ήθελε να απολογηθεί σε όποιον προσβλήθηκε από αυτό», τόνισε ο ίδιος. Η βρετανική τράπεζα αρνήθηκε, ωστόσο, να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες των πραγματικών προσώπων που κρύβονταν πίσω από τις μαύρες κουκούλες.

Πώς στήθηκε το βίντεο

Οι έξι εργαζόμενοι της HSBC φέρονται να τράβηξαν το επίμαχο βίντεο κατά τη διάρκεια ομαδικής εξόδου συναδέλφων σε κέντρο go-kart στο Μπέρμινγχαμ. Στο κλιπ οκτώ δευτερολέπτων εμφανίζεται ένας γονατιστός άνδρας, ο οποίος φορά την πορτοκαλί ολόσωμη φόρμα την οποία φορούν σε πολλές βιντεοσκοπημένες εκτελέσεις οι αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους. Από πάνω του στέκονται πέντε άτομα με μαύρα ρούχα και κουκούλες, ενώ ένα από αυτά κρατά μία σιδερένια κρεμάστρα σαν μαχαίρι κοντά στον λαιμό του, ετοιμαζόμενο να του κόψει το κεφάλι. Κάποιο από τα πρώην πλέον μέλη του προσωπικού της HSBC φωνάζει «Αλλάχου Ακμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά).

Η αναπαράσταση των πρώην εργαζομένων της HSBC ακολουθεί τη μορφή πολλών φρικτών εκτελέσεων δι’ αποκεφαλισμού, που έχει δημοσιοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ευθύνεται για τη δολοφονία περισσότερων από 3.000 ανθρώπων στη Συρία από την ανακήρυξη της ίδρυσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο εκτείνεται σε συριακά και ιρακινά εδάφη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι υπάλληλοι της HSBC ανάρτησαν το βίντεο στο Instagram, αλλά λίγο αργότερα το διέγραψαν. Η βρετανική εφημερίδα The Sun δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο το οπτικό υλικό από αυτήν την κακόγουστη φάρσα.

Στο τμήμα της ιστοσελίδας της HSBC «Οι αξίες μας», ο εκτελεστικός διευθυντής του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού, Στιούαρτ Γκιούλιβερ, αναφέρει, βέβαια, ότι «θέτοντας τα υψηλότερα στάνταρντ στη συμπεριφορά μας, ο στόχος μας είναι όλοι οι εργαζόμενοί μας και οι πελάτες μας να είναι υπερήφανοι για τις δραστηριότητές μας».

Η βρετανική τράπεζα HSBC το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει κύμα αρνητικής δημοσιότητας, καθώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών σκανδάλων. Μαζί με άλλες τράπεζες έχει κατηγορηθεί για ανήθικες οικονομικές δραστηριότητες, όπως την παράνομη αύξηση τόκων και την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω παραπληροφόρησης των πελατών.

Το ελβετικό παρακλάδι της HSBC είχε προσφάτως αναμειχθεί σε σκάνδαλο, μετά τη διαρροή εμπιστευτικών στοιχείων που παραπέμπουν σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ενδεχομένως σε άλλες παράνομες πράξεις την περίοδο 2005-2007. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το τμήμα private banking της HSBC στην Ελβετία βοήθησε πλούσιους πελάτες να αποφύγουν τη φορολόγηση και να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων δολαρίων, εκταμιεύοντας μεγάλα ποσά σε ρευστό που δεν άφηνε «ίχνη» και συμβουλεύοντας τους πελάτες πώς να παρακάμψουν τις φορολογικές αρχές των χωρών τους. Η HSBC επικαλέσθηκε προβλήματα εσωτερικού ελέγχου.

Τον Ιούνιο η HSBC ανακοίνωσε τη μείωση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της κατά 50.000 εργαζομένους, καθώς διέκοψε τις εργασίες της στη Βραζιλία και την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή