Η Μαλάλα ζητεί 39 δισ. δολάρια για τα παιδιά

Η Μαλάλα ζητεί 39 δισ. δολάρια για τα παιδιά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλει να παραμείνει η φωνή των παιδιών ακόμα και όταν ενηλικιωθεί. Ο λόγος για τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, το νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν, που πριν από μερικά χρόνια βραβεύθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Την επιθυμία αυτή την εξέφρασε χθες, ζητώντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη 39 δισ. δολαρίων για την εκπαίδευση παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στα παιδιά να φοιτήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μπορεί να εξοικονομηθεί από την περικοπή των αμυντικών δαπανών για οκτώ ημέρες, τόνισε η νεαρή ακτιβίστρια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την εκπαίδευση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Οσλο.

«Ο κόσμος χρειάζεται να σκέφτεται και να ονειρεύεται ανώτερα πράγματα», επισήμανε η νεαρή ακτιβίστρια, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 2015 προσπάθησε να εξασφαλίσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά του κόσμου. Τουλάχιστον 59 εκατομμύρια παιδιά, πολλά από τα οποία ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, δεν έχουν πρόσβαση ούτε στο νηπιαγωγείο.

Η Μαλάλα, η οποία είναι γνωστή με το μικρό της όνομα, έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, όταν το 2012 δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, επειδή αγωνίστηκε υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Τα 39 δισ. δολάρια κατ’ έτος που ζήτησε η Μαλάλα είναι το κατά προσέγγιση κόστος που θα έχει η επέκταση της εκπαίδευσης από τα εννιά χρόνια στα 12. Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων συνέδρων, τόνισε: «Είμαι εδώ ως η φωνή των παιδιών», προσθέτοντας ότι στις 12 Ιουλίου πρόκειται να ενηλικιωθεί. «Η ζωή μου ως παιδί θα τελειώσει, κι αυτό είναι αρκετά σκληρό». Ομως, όπως εξήγησε, η προσέγγισή της θα μείνει αναλλοίωτη.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο προκειμένου να μιλήσει κάποιος υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών. Ο πατέρας μου κάνει το ίδιο ως δάσκαλος, κι εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω το ίδιο ως γυναίκα. Ακόμα και ως ενήλικη θα εξακολουθήσω να είμαι η φωνή των παιδιών».

Επίσης στο συνέδριο το λόγο έλαβε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, η οποία δεσμεύθηκε να δημιουργήσει μία επιτροπή που θα αναζητήσει νέους τρόπους για τη συγκέντρωση πόρων για την εκπαίδευση των παιδιών. Τη θέση του προέδρου της επιτροπής, η δημιουργία της οποίας στηρίχθηκε και από τους ηγέτες της Ινδονησίας, του Μαλάουι, της Χιλής αλλά και από την Unicef, θα λάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

Η Μαλάλα, που θα φοιτήσει στο σχολείο για ακόμα δύο χρόνια, εξέφρασε την ευχή να επιστρέψει μία μέρα στο Πακιστάν. «Με ενδιαφέρουν περισσότερο μαθήματα όπως η ιστορία, τα οικονομικά και πιθανώς να πάω να σπουδάσω στην Οξφόρδη», τόνισε η νεαρή ακτιβίστρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή