Σενάρια «κυκλώνουν» τον Ερντογάν

Σενάρια «κυκλώνουν» τον Ερντογάν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρκινοβατούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης, ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για σκόπιμη κωλυσιεργία με στόχο τη διατήρηση της πολιτικής μονοκρατορίας του. «Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η αργή διαδικασία θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης και όχι στο δικό του κόμμα», εκτιμά ο Οζγκούρ Οζέλ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές, μετά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο κυβερνά εδώ και 13 έτη την Τουρκία.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το ΑΚΡ επικράτησε και πάλι με μεγάλη διαφορά από τα αντίπαλα κόμματα, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, κάτι που βύθισε την Τουρκία στην πολιτική αβεβαιότητα. Οι επίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού δεν μπορούν να αρχίσουν προτού ο Ερντογάν δώσει στον υπηρεσιακό, σήμερα, πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Από τότε αρχίζει να μετρά η συνταγματική προθεσμία των 45 ημερών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Αλλως, οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα δώσει εντολή στον Νταβούτογλου αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου και των διοικητικών οργάνων της νέας Βουλής. Την 1/7, η Βουλή εξέλεξε πρόεδρό της τον υποψήφιο του ΑΚΡ, Ισμέτ Γιλμάζ, αλλά εκκρεμεί ακόμη η ανάδειξη των υπολοίπων διοικητικών της οργάνων.

Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης εικάζουν ότι η κωλυσιεργία του Ερντογάν συνδέεται με την πρόθεσή του να διατηρηθεί το μονοπώλιο της εξουσίας από το ΑΚΡ μέχρι τον Αύγουστο, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου θα επιλεγούν οι νέοι διοικητές στις κορυφές της στρατιωτικής ιεραρχίας. Τον Αύγουστο αναμένεται και η αντικατάσταση του στρατηγού Νετσντέτ Οζέλ, αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, ο Τσελάλ Ντογκάρ, Κούρδος βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), εκτιμούσε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να κατευθύνει τις εξελίξεις προς νέες βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο. Ο Ντογκάρ συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, σε μια προσπάθεια μεσολάβησης ώστε να αποφευχθεί στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία – ένα σενάριο που συζητείται έντονα στην Αγκυρα και το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ανάφλεξη στο Κουρδικό. Σύμφωνα με τον Ντογκάρ, ο Ερντογάν του είπε πως θα περιμένει να δει αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά του έδωσε την εντύπωση ότι θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, ελπίζοντας ότι το ΑΚΡ θα εξασφάλιζε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή