Φόβοι για νέα «βελούδινη επανάσταση»

Φόβοι για νέα «βελούδινη επανάσταση»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστικές ασκήσεις των στρατιωτικών της δυνάμεων που σταθμεύουν στην Αρμενία πραγματοποίησε χθες η Ρωσία, εν μέσω ενδείξεων ότι το Κρεμλίνο φοβάται μια νέα «βελούδινη επανάσταση» για την ανατροπή κυβέρνησης σε πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, κατά το πρότυπο της Ουκρανίας.

Η Αρμενία, μια ορθόδοξη χώρα, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, δοκιμάζεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που πυροδοτήθηκαν από την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις –γύρω στο 16%– των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικές λεωφόρους και πλατείες στην πρωτεύουσα Ερεβάν, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Την πρώτη εβδομάδα, ο αριθμός των διαδηλωτών ανέβαινε από μέρα σε μέρα, για να φτάσει, στο ζενίθ της κινητοποίησης, τα 15.000 άτομα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική επιβίωση του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν. Ωστόσο, τη δεύτερη εβδομάδα της κινητοποίησης οι διαδηλώσεις ακολούθησαν την κατιούσα, και τη Δευτέρα μόνο λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές επέμειναν να μπλοκάρουν τους κεντρικούς δρόμους, για να διαλυθούν εύκολα από την αστυνομία. Σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν σε κεντρικές πλατείες.

Ο πρόεδρος Σαρκισιάν διέψευσε ρεπορτάζ δυτικών μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν τις διαδηλώσεις ως «αντιρωσικές», συνδέοντάς τες με τις αντίστοιχες στο Κίεβο, που οδήγησαν στην ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε ότι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να προκαλέσουν «επανάσταση» στην Αρμενία, για να δημιουργήσουν ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική και αεροπορική βάση στην Αρμενία, για τις οποίες καταβάλλει ετήσιο ενοίκιο. Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών εκπνέει το 2044. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία έγινε στόχος επικρίσεων όταν Ρώσος στρατιώτης σκότωσε επτά Αρμένιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους έξι μηνών.

Η αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας, που ανακοινώθηκε χθες από τη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί σε ορεινούς όγκους της Αρμενίας, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων και χερσαίων στρατευμάτων, αλλά και μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία θα επιβλέπουν και θα καταγράφουν τα γυμνάσια. Τους τελευταίους μήνες, στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, η Ρωσία εντατικοποίησε τις ασκήσεις ετοιμότητας των στρατευμάτων της έναντι των Δυτικών δυνάμεων, σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο, από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι την Απω Ανατολή. Τον περασμένο Μάρτιο, περισσότεροι από 8.000 Ρώσοι στρατιώτες πήραν μέρος σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Χερσόνησο της Κριμαίας, την Αρμενία και τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οι δύο τελευταίες είναι ρωσόφωνες περιοχές, που έχουν αυτονομηθεί μονομερώς από τη Γεωργία και ανακηρυχθεί ανεξάρτητα κράτη, χωρίς διεθνή αναγνώριση.

Στο μεταξύ, αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν στα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Golos, στη Μόσχα, και σε σπίτια διευθυντικών στελεχών της, όπου κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα είδη εξοπλισμού. Η Golos ασχολείται κυρίως με την επίβλεψη των εκλογικών διαδικασιών και χρηματοδοτείται από πηγές αμερικανικής προέλευσης, ιδιαίτερα δε από το συντηρητικό ίδρυμα National Endowment for Democracy (NED). Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, τη Golos «ξένο παράγοντα» και ανέστειλαν για ένα εξάμηνο τη λειτουργία της, το 2013. Η αστυνομία συνέδεσε τη χθεσινή επιδρομή με δικαστικές έρευνες για καταγγελίες περί φοροδιαφυγής τοπικού παραρτήματος της Golos στην πόλη Σαμάρα, στον Βόλγα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή