Ελβετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μεταφέρουν προσεχώς δέματα

Ελβετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μεταφέρουν προσεχώς δέματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. Απορείτε πού είναι το πακέτο που περιμένετε με αγωνία; Κοιτάξτε ψηλά! Τα ελβετικά ταχυδρομεία ανακοίνωσαν χθες ότι άρχισαν τη διανομή πακέτων με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), αν και η εκτεταμένη χρήση των ιπτάμενων ταχυδρόμων θα καθυστερήσει ακόμη πέντε χρόνια. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας παρουσίασαν χθες τον τρόπο λειτουργίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανέφεραν ότι οι αρχικές δοκιμές θα διαρκέσουν έως τα τέλη Ιουλίου.

Η δομή των drones

Τα τέσσερα πάλλευκα drones αποτελούνται από τέσσερα πτερύγια, με έλικα στο τέλος, και καταλήγουν σε έναν κενό δακτύλιο, ο οποίος μοιάζει με κάθισμα τουαλέτας. Στο μέσον υπάρχει ένα κίτρινο κουτί, το οποίο φέρει το λογότυπο της ταχυδρομικής υπηρεσίας. «Η κατασκευή του είναι απίστευτα ελαφριά και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δέματα βάρους περίπου ενός κιλού σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χλμ με μία μόνο μπαταρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ελβετικών ταχυδρομείων.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετάει αυτόνομα, ακολουθώντας σαφώς καθορισμένη, ασφαλή πορεία, η οποία χαράσσεται από την αμερικανική εταιρεία λογισμικού Matternet», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα ελβετικά ταχυδρομεία, τα οποία συνεργάζονται με τη Swiss WorldCargo, την πτέρυγα μεταφοράς φορτίων των διεθνών ελβετικών αερογραμμών, επιμένουν ότι τα drones θα εξετάζονται λεπτομερώς προτού επιτραπεί η εκτεταμένη χρήση τους. «Μέχρι τη ρεαλιστική εμπορική χρήση τους σε πέντε χρόνια, υπάρχουν ποικίλες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και να αποσαφηνιστούν», διευκρινίζεται.

Αυτό περιλαμβάνει και τη διερεύνηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα πρέπει να διέπει την αποστολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία είναι διάσπαρτη από απομακρυσμένα, ορεινά χωριά. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί πόσο διαρκούν οι μπαταρίες τους. Προς το παρόν τα ελβετικά ταχυδρομεία θεωρούν ότι τα drones θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τον ανεφοδιασμό μιας περιοχής που έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο εξαιτίας κάποιας θεομηνίας. «Μια ακόμη ρεαλιστική πιθανότητα είναι η μεταφορά αποστολών υψίστης σημασίας, π.χ. εργαστηριακών εξετάσεων», αναφέρεται.

Η Ελβετία δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία θα μπορούσαν σύντομα να εφαρμοστούν τέτοιου είδους αποστολές δεμάτων. Η Amazon είχε ανακοινώσει, από τα τέλη του 2013, ότι σκοπεύει να ξεκινήσει να στέλνει μικρά πακέτα σε πελάτες της, με τη βοήθεια ενός drone, μόλις μισή ώρα μετά την παραγγελία. Πρόσφατα όμως προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί κανόνες που διέπουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πολιτική χρήση θα μπορούσαν να αναστείλουν τα σχέδιά της, αν δεν αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή