Εξαρθρώθηκε οικογένεια «νονών» της Κόζα Νόστρα

Εξαρθρώθηκε οικογένεια «νονών» της Κόζα Νόστρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΕΡΜΟ. Περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέσχεσαν χθες οι ιταλικές Αρχές, συλλαμβάνοντας πέντε αδέλφια ηλικίας 66 ώς 78 ετών ως μέλη της Κόζα Νόστρα. Κατασχέθηκαν δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί, οχήματα και 800 ακίνητα, ανάμεσά τους σπίτια και εργοστάσια.

Οι τρεις αδελφοί και οι δύο αδελφές Βίργκα, επιχειρηματίες από το Παλέρμο, κατηγορούνται ότι αναλάμβαναν δημόσια έργα με τη μεσολάβηση της Μαφίας. «Οι σημερινές κατασχέσεις περιλαμβάνονται σίγουρα στις μεγαλύτερες της εικοσαετούς ιστορίας της DIA», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Μονάδας Καταπολέμησης της Μαφίας (DIA) του Παλέρμο, Αντέλμο Λούζι.

«Περιουσία ύψους 1,6 δισ. είναι κολοσσιαία για μια οικογένεια που πριν από 30 χρόνια αποτελείτο από ξυλουργούς, εργάτες και νοικοκυρές». Τα συλληφθέντα μέλη είναι οι Καρμέλο, Βιτσέντσο, Φραντσέσκο, Αννα και Ρόζα Βίργκα.

«Πρόκειται για γνωστούς επιχειρηματίες από την περιοχή του Παλέρμο, οι οποίοι ανήκουν στη μαφιόζικη οικογένεια Μαρινέο και σχετίζονται με τον κλάδο των Κορλεόνε», ανακοίνωσε η DIA.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Βίργκα, σε συνεργασία με την Κόζα Νόστρα, διοχέτευαν συμβόλαια δημοσίων έργων στις διάφορες επιχειρήσεις που διοικούσαν. Τριάντα από τις επιχειρήσεις αυτές κατασχέθηκαν. Η οικογένεια είχε σχέσεις με τον φυλακισμένο αρχηγό της Κόζα Νόστρα, Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα. Τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, η σικελική Μαφία ήταν η ισχυρότερη της Ιταλίας, αλλά τα τελευταία χρόνια την έχει ξεπεράσει η Καμόρα, η οποία εδρεύει στη Νάπολη, και η Ντράγκετα, που εδρεύει στην Καλαβρία. Η οικονομική κρίση έχει βοηθήσει στη διείσδυση της Μαφίας, ευνοώντας και την εξάπλωσή της στις πόλεις του βορρά.

Η οικογένεια «μπλόφαρε»

Πριν από λίγα χρόνια, η οικογένεια είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι μέλη της έπεσαν θύματα εκβιασμού από τη Μαφία, οδηγώντας στην καταδίκη πέντε ατόμων. Οι Αρχές τώρα πιστεύουν ότι αυτή ήταν μια απόπειρα να «θολώσουν τα νερά». «Η προσπάθεια της Μαφίας να εμφανιστεί ως αντί-μαφία ήταν ένα στρατήγημα», είπε ο διευθυντής της DIA του Παλέρμο, Ρικάρντο Σιούτο. «Περίπλοκες έρευνες αποκάλυψαν πώς οι Βίργκα επωφελήθηκαν από την υποστήριξη της Κόζα Νόστρα», τόνισε η DIA, εξηγώντας ότι η οικογένεια ήταν μέλος καρτέλ που χρησιμοποιούσε την «μέθοδο Σιίνο». Πρόκειται για οργάνωση καρτέλ μεταξύ επιχειρηματιών, προκειμένου να νέμονται, με κατευθυνόμενο τρόπο, τις αναθέσεις δημοσίων έργων.

Παρά τη συνεργασία στα πλαίσια του καρτέλ, η Μαφία δεν παύει να χωρίζεται σε μεγάλους κλάδους και σε οικογένειες που συχνά βρίσκονται σε θανάσιμο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Η οικογένεια Βίργκα ή οι εκπρόσωποί της δεν έχουν προχωρήσει ώς τώρα σε δηλώσεις.

Η Ιταλία είναι 69η μεταξύ 177 χωρών ως προς τον δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, συγκατοικώντας στην τελευταία θέση της Ε.Ε. με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή