Υποστέλλεται η σημαία των Νοτίων

Υποστέλλεται η σημαία των Νοτίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική ενδέχεται να αποδειχθεί η σημερινή ημέρα για την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, αλλά και για τις ΗΠΑ στο σύνολό τους. Η «σημαία της Συνομοσπονδίας», δηλαδή των ηττημένων νοτίων πολιτειών στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-1865), είναι πολύ πιθανό να υποσταλεί από το Κυβερνείο της Πολιτείας, όπου κυμάτιζε εδώ και 50 χρόνια, παρότι αποτελούσε σύμβολο φυλετικού μίσους στα μάτια της μαύρης μειονότητας.

Τον δρόμο για την υποστολή της αμφιλεγόμενης σημαίας άνοιξε η πολιτειακή Γερουσία της Νότιας Καρολίνας την Τρίτη. Η σχετική απόφαση πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (36 ψήφοι υπέρ της υποστολής και μόνον τρεις υπέρ της διατήρησης της σημαίας), αφού υποστηρίχθηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Σειρά είχε χθες η πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ο σχετικός νόμος αναμενόταν επίσης να υπερψηφιστεί, έστω και με ισχυρότερη αντίδραση μερίδας των Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το νομοσχέδιο θα φτάσει, πιθανώς και σήμερα, στο γραφείο της πολιτειακής κυβερνήτου, Νίκι Χάλεϊ, προς υπογραφή. Η Ρεπουμπλικανή πολιτικός έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου.

Η αφαίρεση της σημαίας της Συνομοσπονδίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των μαύρων, καθώς και οργανώσεων πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες την έβλεπαν ως σύμβολο της δουλείας, καθώς οι νότιες πολιτείες είχαν κηρύξει ανταρσία στην κεντρική κυβέρνηση, στα μέσα του 19ου αιώνα, διεκδικώντας την «ελευθερία» της εκμετάλλευσης δούλων στις φυτείες τους. Ωστόσο, μέχρι πριν από έναν μήνα, η αφαίρεση της επίμαχης σημαίας θεωρούνταν ανέφικτη, καθώς μεγάλο μέρος της λευκής πλειονότητας την έβλεπε ως σύμβολο της τοπικής ιστορίας και ιδιαιτερότητας. Συντηρητικοί πολιτικοί που υπερασπίζονταν τη διατήρησή της επέμεναν ότι συμβολίζει τα θύματα του Νότου στον εμφύλιο πόλεμο και ότι δεν σχετίζεται, τουλάχιστον στις μέρες μας, με την καταπίεση των μαύρων.

Εκείνο που άλλαξε δραματικά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης ήταν το μακελειό της 17ης Ιουλίου στην εκκλησία Εμμανουήλ των Αφροαμερικανών, στην πόλη Τσάρλεστον. Ο ηλικίας 21 ετών λευκός, Ντίλαν Ρουφ, άνοιξε πυρ μέσα στην εκκλησία, την ώρα της μελέτης της Βίβλου, σκοτώνοντας εννέα μαύρους. Φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο εμφάνιζαν τον Ρουφ με φόντο τη σημαία της Συνομοσπονδίας και με ένα ρατσιστικό μανιφέστο στο χέρι.

Η σημαία της Συνομοσπονδίας ανέβηκε στο πολιτειακό Καπιτώλιο, όπου στεγάζονται τα δύο πολιτειακά νομοθετικά σώματα, το 1961. Η απόφαση θεωρήθηκε πρόκληση για την κοινότητα των μαύρων, καθώς εκείνη την εποχή κορυφώνονταν οι αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Το 2000, η σημαία της Συνομοσπονδίας μεταφέρθηκε στο μνημείο των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, λίγα μόνο μέτρα από την είσοδο του πολιτειακού Καπιτωλίου. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές είχαν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για την αντικατάσταση της επίμαχης σημαίας από μια άλλη σημαία των Νοτίων, αν και η πρότασή τους δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες υπερψήφισης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή