ΟΗΕ για Κυπριακό: Σύμφωνοι οι ηγέτες στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου

ΟΗΕ για Κυπριακό: Σύμφωνοι οι ηγέτες στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφωνούν 100% ότι στο ομόσπονδο κράτος που θα προκύψει από τη λύση θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα ενός ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο οποίος θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς αυτό.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, ο κ. Άιντε, ανέφερε επίσης ότι αυτό που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη συμφωνία «θα είναι μια πραγματική ομόσπονδη δομή με δύο συνιστώσες πολιτείες, με σαφείς εξουσίες, σαφείς αρμοδιότητες, καθαρά καθορισμένες αλλά εντός μίας ομόσπονδης δομής, όχι μίας συν-ομόσπονδης δομής».

«Η Τουρκία επιθυμεί λύση»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ίδιος νοιώθει έντονα πως η Τουρκία επιθυμεί μια λύση και πως υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, διεθνούς υφής σε σχέση με την Κύπρο, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

«Αποφασισμένοι για τα ΜΟΕ οι ηγέτες»

Ως προς τα ΜΟΕ που έχουν ανακοινωθεί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από πλευράς και των δύο ηγετών για όλα τα μέτρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν για παράδειγμα περίπλοκα ή και τεχνικά θέματα για επίλυση, πάνω στα οποία καταβάλλονται προσπάθειες.  Σε ερώτηση για την Αμμόχωστο είπε ότι είναι ένα γνωστό ζήτημα, που όπως και η Λευκωσία αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το Κυπριακό.  Διαβεβαίωσε πως είναι ένα ζήτημα στη σκέψη όλων, σημειώνοντας ωστόσο πως ο κύριος στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  Αν λυθεί το Κυπριακό, τότε θα ακολουθήσει και αυτό.

Το νεότερο Σύνταγμα στην ιστορία της ΕΕ

Εκφράζοντας την άποψη πως δεν πρέπει το σύνταγμα της λύσης, να αντιγραφεί κάποια άλλη χώρα, ο κ. Αίντε εξήγησε πως στην Κύπρο, το Σύνταγμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων από τη μια, αλλά και να σέβεται τη μεγάλη αριθμητική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους από την άλλη. Χρειάζονται, πρόσθεσε ισχυροί και συμπαγείς θεσμοί, ικανοί να λάβουν αποφάσεις. Μίλησε ακόμη για ένα σύγχρονο Σύνταγμα, αφού όπως είπε, αν συμφωνηθεί, θα είναι και το νεότερο στην ιστορία της ΕΕ.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της ομόσπονδης Κύπρου μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη χώρα.  Ένας από τους λόγους που ισχύει αυτό, επισήμανε, είναι επειδή και οι δύο ηγέτες είναι πραγματικοί Ευρωπαίοι, όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή το επιθυμούν. Απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή της ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα Ευρωπαίου εκπροσώπου, ο οποίος μαζί μια με μικρή ομάδα θα βοηθήσει την διαδικασία στο θέμα του κοινοτικού κεκτημένου, ενώ πρόσθεσε ότι και η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να έχει στους κόλπους της μια ενωμένη Κύπρο.

«Κάθε μέρα υπάρχει πρόοδος»

Αναφερόμενος στην αισιοδοξία του, είπε ότι νοιώθει πως κάθε μέρα επιτελείται πρόοδος. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στην Κύπρο τρία συστατικά ταυτόχρονα, προσθέτοντας ότι αυτά είναι η ειλικρινής εμπιστοσύνη, η ειλικρινής θέληση και η ηγεσία. Οι δύο πλευρές, συμπλήρωσε, έχουν αλλάξει στάση. Αντί για μια στάση υπεράσπισης των θέσεων τους, τηρούν μια στάση από κοινού επίλυσης προβλημάτων.  Προέτρεψε τους Κύπριους πολίτες να υποστηρίξουν, να εμπλακούν, να συζητήσουν ακόμα και να ασκήσουν κριτική για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή