Ναζιστικός χαιρετισμός στο Ευρωκοινοβούλιο

Ναζιστικός χαιρετισμός στο Ευρωκοινοβούλιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας ζήτησε χθες συγγνώμη στο όνομα της χώρας του για τον ναζιστικό χαιρετισμό ευρωβουλευτή. Στην έντονα φορτισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ελληνικό ζήτημα και η διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ, έγινε επίσης συζήτηση για το ενιαίο εισιτήριο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

Ο συντηρητικός Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνουζ Κόρβιν-Μίκε πήρε τον λόγο και επιχειρηματολόγησε εναντίον της ομοιομορφίας. Εν συνεχεία, σήκωσε το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό και είπε στα γερμανικά «Ein Reich, ein Volk, ein Ticket» (Μία αυτοκρατορία, ένας λαός, ένα εισιτήριο). Επρόκειτο για λογοπαίγνιο πάνω στο ναζιστικό σλόγκαν «Ein Reich, ein Volk, ein Fuehrer» που γιόρταζε την καθυπόταξη της Ευρώπης στον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Γκρέγκορζ Σχετίνα, ζήτησε συγγνώμη από την Ευρώπη, από το Ευρωκοινοβούλιο και από τους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι εξευτελιστική για όλους». Ο Κόρβιν-Μίκε, μυστακοφόρος με κόκκινο παπιγιόν, έχει έλξει και άλλες φορές την προσοχή προς το δεξιό κομματίδιό του (Συνασπισμός για την Ανανέωση, Απελευθέρωση και Ελπίδα της Πολωνικής Δημοκρατίας) όχι μόνο με χειρονομίες αλλά και με χειροδικία, καθώς πριν από λίγους μήνες χαστούκισε ομοεθνή του στο πρόσωπο.

Οπως αναμενόταν, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τη γερμανική πρωτοβουλία για την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου σε τρένα και λεωφορεία που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε, επίσης, την Τετάρτη την αναμορφωμένη πρόταση για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).

Το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε, ζητεί αλλαγές στο καθεστώς προστασίας επενδυτών ΙSDS. Η καθιέρωση ειδικών δικαιωμάτων για τους επενδυτές τίθεται ως προϋπόθεση από τις ΗΠΑ για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας. Κρίσιμη για την έγκριση του ψηφίσματος ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Γερμανού σοσιαλδημοκράτη, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι «οι πολίτες αρνούνται να υπάρξει μία εμπορική συμφωνία, η οποία να υποσκάπτει, μέσω της διαιτησίας, νόμους που έχουν ψηφιστεί δημοκρατικά». Ο Σουλτς κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία το διαιτητικό όργανο που θα επιλύει τις διαφορές κράτους-επενδυτή θα στελεχώνεται από επαγγελματίες δικαστές και οι δίκες θα είναι δημόσιες – βελτίωση σε σχέση με την πρόταση των ΗΠΑ, που αφορά ad hoc διορισμένους δικηγόρους ως δικαστές και περιβάλλεται από μυστικότητα.

Η ευρωομάδα των Πρασίνων επέμεινε στην καταψήφιση του ψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι παρά τις βελτιώσεις, το νέο ISDS εξακολουθεί να προσφέρει στους διεθνείς επενδυτές περισσότερες νομικές οδούς από ό,τι στους εγχώριους επενδυτές ή στους απλούς πολίτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή